Потпуна забрана производње и продаје крзна у Њујорку?

ЊУЈОРК: Њујорк би ускоро могао да донесе одлуку о потпуној забрани производње и продаје крзна. 
b
Фото: Youtube Printscreen

Слична мера, уколико би била донета и важила за целу севазну државу Олбани, значила би забрану продаје крзна узгајаних животиња и забрану производње крзна уловљених животиња.

Чланови индустрије крзна сматрају да би ова забрана могла да угрози хиљаду и сто радних места само у Њујорку. 

С друге стране, они који подржавају увођење забране сматрају да је ношење крзна варваризам и да је нехумано.

Окрутност не би требало да буде правдана економоским развојем, изјавила је посланица демократа Линда Розентал. 

Судбина предлога би могла да буде одлучена у наредним месецима, иако су они који га подржавају свесни да постоји већа шанса да ће мера бити усвојена само у Њујорку него на нивоу савезне државе.

Лидери индустрије крзна упозоравају да, ако ова забрана ступи на снагу у Њујорку, охрабрени активисти за права животиња тражиће још штошта друго да се забрани.

Ако почне с крзном, наставиће се с вуном, кожом, месом, изјавила је Ненси Деиноу, потпредседница Међународне федерације произвођача крзна.

Ник Пологеоргис, син грчких миграната, чија је породица у послу са крзном већ 60 година, рекао је да су његови радници уплашени јер је обрада крзна једина вештина коју имају.

Заговорници забране са друге стране сматрају да произвођачи крзна чине само мали део модне индустрије и да могу да искористе своје вештине и на друге начине.

Има пуно простора за производњу етничких и еколошких материјала, сматра члан Градског већа Кори Џонсон, који је и предложио забрану.

Трговина крзном се сматра толико значајном за економски развој Њујорка да два дабра красе званичан грб града, што иначе подсећа на ране холандске и енглеске досељенике који су трговали крзном ове животиње.

Уколико би забрана била усвојена, Њујорк би постао трећи град у САД с таквом забраном, након Сан Франциска у којем забрана ступа на снагу ове године и Лос Анђелеса где ће се примењивати од 2021. године.

EUR/RSD 117.7330
Најновије вести