Астрономи открили планeту "суперземљу", удаљену шест светлосних година

Хладна и слабо осветљена планета, названа “суперземљом”, вероватно кружи око најближе самосталне звезде нашем Сунчевом систему, објавили су астрономи, а преноси ЦДМ.
r
Фото: pixabay.com

Планета, која је према процени најмање 3,2 пута тежа од Земље, највероватније кружи око Барнардове звезде. Ова звезда је шест светлосних година удаљена од нашег Сунчевог система, што је релативно близу у свемирским удаљеностима.

Научници мисле да планета Барнардову звезду обиђе за 233 дана.

Планете које круже око звезда ван Сунчевог система називају се егзопланетама. Откривено их је готово 4.000, а ова је друга која је најближа Сунчевом систему. Претпоставља се да се ради о “суперземљи” категорији планета већих од Земље, али мањих од великих гасовитих планета.

Једина звезда ближа од Барнардове део је вишеструког звезданог сустава Алфа Кентаури и удаљена је нешто више од четири светлосне године од Сунчевог система.

Астрономи су пре две године објавили откриће планете отприлике величине Земље која кружи око Проксима Kентауре, звезде најближе Сунцу, на чијој би површини могла постојати текућа вода чиме расте могућност постојања ванземаљског живота.

Новооткривена планета покрај Барнардове звезде вероватно није тако узбудљива, јер би температура на површини могла бити минус 170 степени Целзијуса. Барнардова звезда тој леденој планети пружа само два одсто енергије коју Сунце пружа Земљи.

EUR/RSD 117.9230
Најновије вести