Давид Агилар направио себи протетичку руку од Лего коцки

БАРСЕЛОНА: Давид Агилар, који је рођен без десне подлактице због ретког генетског поремећаја, направио је себи роботску протетичку руку од Лего коцкица.
Robotska ruka od Lego kocki  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Агилар (19), који студира биоинжењеринг на Универзитету Интернасионал де Каталуња у Шпанији, већ користи четврти модел живописне протетичке подлактице и његов сан је да дизајнира приступачне роботске удове за оне којима су потребни, пренео је Ројтерс.

Некада његове омиљене играчке, пластичне коцке постале су материјал за прву, веома рудиментарну вештачку руку коју је Агилар урадио са девет година, а свака нова верзија имала је већу покретљивост него претходна.

"Као дете, био сам веома нервозан да будем пред другом децом зато што сам био другачији, али то ме није спречило да верујем у своје снове", рекао је Агилар, пореклом из Андоре, мала кнежевине између Шпаније и Француске.

"Хтео сам да видим себе у огледалу као што сам видео друге са две руке", рекао је Агилар, који користи вештацку руку само повремено јер добро функционише и без ње.Све верзије су изложене у његовој соби у универзитетској резиденцији на периферији Барселоне. 

Најновији модели су ознацени као МК, а затим бројем као почаст суперхероју Ајрон мену и његовим МК оклопним оделима.Након завршетка факултета, он жели да креира приступачна протетичка решења за људе којима су потребна.

"Покушао бих да им дам протетичко (помагало) чак и бесплатно да се осећају као нормална особа, јер, то је нормално, зар не", рекао је Агилар.

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести