САД увеле нове санкције према Хуавеју

ВАШИНГТОН/ШАНГАЈ: Администрација САД-а је проширила санкције према Хуавеју, забранивши добављачима да кинеском технолошком диву продају чипове израђене помоћу америчке технологије уколико немају специјалне дозволе за то.
huavej gugl, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Тиме су, како оцењује Ројтерс, затворене потенцијалне “рупе” у америчким санкцијама уведеним у мају, које су Хуавеју омогућавале приступ технологији преко трећих страна.

Пооштрена америчка ограничења према Хуавеју ће, по мишљењу ИТ менаџера и експерата, вероватно блокирати приступ кинеском произвођачу паметних телефона чак и чиповима који су у складиштима спремни за испоруку и поново ће пореметити светски ланац снабдевања технологијама.

Нове рестрикције апострофирају дубок раздор у кинеско-америчким односима, најгори у последњих више деценија, при чему Вашингтон притиска владе широм света да истисну Хуавеј са својих тржишта, тврдећи да компанија служи кинеској влади за шпијунирање и прикупљање података.

Из Хуавеја категорично негирају да шпијунирају за Кину.

"Ово ће имати огромне последице јер ће блокирати Хуавејеве планове о набавци чипова путем екстерне куповине, а не ослањањем на ХајСиликон", каже Гу Венђун, главни аналитичар из шангајске консултантске компаније ИЦВајз, коментаришући пооштравање америчких санкција.

Хуавеј је раније саопштио да ће од септембра прекинути производњу својих Кирин сетова интегрисаних електронских компоненти јер амерички притисак на добављаче онемогућава њиховој ХајСиликон дивизији да настави да израђује чипсетове који су кључне компоненте у мобилним телефонима.

И за добављаче чипова широм региона америчка забрана би могла да буде препрека јер већина користи амерички софтвер за дизајн од компанија Каденс Дизајн Системс и Синопсис као и алате за штампање чипова од компанија међу којима је Аплајд Матиријалс, упозоравају стручњаци.

У Азији, нова ограничења могу да погоде произвођаче меморијских чипова, укључујући корејски Самсунг Електроникс и СК Хиникс, јапанског произвођача сензора слике Сони и тајванског произвођача чипсетова МедиаТек, наводе извори из индустрије чипова, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести