ЗАБОРАВИТЕ НА ЖИТАРИЦЕ Овако изгледа идеалан доручак, тврди познати психијатар
Доручак није само први, већ и најважнији оброк у току дана, став који подржавају многи стручњаци из области здравља.
Међу њима је и угледни шпански психијатар Хосе Луис Марин, који је гостујући у популарном подкасту „Nude Project“ поделио своје препоруке о томе како би требало да изгледа заиста квалитетан почетак дана.
Према његовим речима, најчешћи избори које људи праве за доручак нису ни најмање пожељни. Марин посебно упозорава на две уобичајене намирнице које би требало потпуно избегавати: „Никако житарице и шећер“, истиче он.
Уместо тога, препоручује здравију и хранљивију опцију која укључује:
тостирани хлеб с авокадом,
пршуту или плаву рибу (попут инћуна),
једну порцију свежег воћа,
као и кафу с млеком или биљни чај.
Ипак, избор хране није једино на шта треба обратити пажњу. Марин посебно наглашава и важност начина на који доручкујемо. Саветује да се за доручак одвоји најмање 30 минута, без журбе и стреса.
-Уживајте у оброку. Ако сте у друштву, разговарајте. Ако сте сами, прочитајте нешто. Битно је да доручак не буде нешто што се обавља успут.
Како објашњава, квалитет исхране има директан утицај на читав организам од функционисања нервног система до здравља сваке ћелије у телу. Храна коју уносимо храни наше ћелије и обликује наш организам. Ми смо оно што једемо.
Зато је, закључује Марин, од пресудне важности да дан започнемо пажљиво бираним намирницама и без журбе, наше тело ће то знати да цени.