ЛИСТОВИ СМОКВЕ МОЋНИЈИ НЕГО ШТО МИСЛИТЕ Природни лек у вашој башти
Ако нисте знали, не једе се само плод од смокве.
Смокве су синоним за лето и летње дане, а често их повезујемо са морем јер се најчешће узгајају на Медитерану. Међутим, све су чешћи на континенту, а могу се јести сирови или од њих направити џем и разне друге слаткише. Али да ли сте знали да можете користити и листове смокве у кувању?
Лист смокве иначе је познат као ризница здравља – помаже у превенцији дијабетеса, снижава ниво триглицерида у крви, помаже код кардиоваскуларних тегоба и може да снизи висок крвни притисак, а од њега можете направити укусан сируп по укусу на сирупе од кокоса и ваниле.
Сируп од листова смокве
Да бисте направили сируп од смоквиног листа, прво убрати две шаке (око 70 г) најсвежијих листова смокве и обавезно их убрати са петељкама, што ће појачати укус. Листове оперите, ставите у шерпу, сипајте водом толико да покрије све листове у шерпи и ставите да проври.
Када вода проври и поприми жућкасто зелену боју, извадите листове смокве из шерпе, а у воду ставите смеђи шећер (ако у лонцу има литар воде, додајте један килограм шећера). Кувајте док не прокључа и док не добијете конзистенцију сирупа, па охладите сируп и пребаците у стаклену флашу.
Како користити сируп од листова смокве у кувању?
Као замену за шећер можете користити сируп од смоквиног листа јер има доста шећера, па га можете додати у јутарњу кафу или прелити преко палачинки и сладоледа. Поред тога, можете га додати у овсене пахуљице, јогурт, прелив за салату или коктеле – опције су заиста бескрајне.