НЕМОЈТЕ ЗАНЕМАРИТИ Опасна бактерија у овој намирници изазива погоршање реуме А ЧЕСТО НАМ ЈЕ НА МЕНИЈУ
Реуматоидни артритис је озбиљна, хронична упална болест везивног ткива, која се најчешће испољава у зглобовима.
Код овог поремећаја, имуни систем погрешно препознаје сопствена ткива као претњу и напада хрскавицу, кости, а понекад и унутрашње органе.
Најчешће су погођени мали зглобови шака, затим ручни зглобови, рамена, колена и скочни зглобови. Истраживање спроведено на Универзитету Централне Флориде открило је везу између одређених бактерија и појаве реуматоидног артритиса код особа са генетском предиспозицијом. Наиме, бактерија која се може наћи у млечним производима, говедини или намирницама контаминираним крављим стајњаком може играти кључну улогу у развоју болести.
У студији су научници анализирали ДНК из узорака крви 70 пацијената оболелих од реуматоидног артритиса и 48 здравих добровољаца. Трагови споменуте бактерије откривени су код 35% пацијената, док су само 8% здравих испитаника раније били у контакту с том бактеријом. Закључак истраживања био је да особе које имају генетску мутацију повезану са артритисом и које су биле изложене бактеријама из контаминиране хране, имају знатно већи ризик од развоја ове болести.
Реуматоидни артритис се три пута чешће јавља код жена него код мушкараца, а најчешће се развија између 30. и 60. године живота. Ризик расте с годинама и значајно је већи у породицама у којима већ постоји историја болести.
Један од препознатљивих симптома је јутарња укоченост зглобова која траје дуже од 30 минута. Бол и оток у зглобовима присутни су најмање шест недеља пре него што лекар може поставити тачну дијагнозу реуматоидног артритиса.