clear sky
27°C
07.06.2025.
Нови Сад
eur
117.1854
usd
102.4079
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОХОВАЊЕ БЕЗ ПРЕЗЛИ? Да, могуће је и много здравије! НАЈБОЉИ КУВАРИ замењују класичне састојке и стварају укусне, хрскаве специјалитете

06.06.2025. 21:43 21:53
Пише:
Извор:
24 sedam/Дневник
пох
Фото: freepik, ilustracija

Поховање је једна од најомиљенијих техника припреме меса, рибе и поврћа, захваљујући савршеној комбинацији хрскаве спољашњости и сочне унутрашњости.

Традиционално, главни састојак за поховање јесу презле, али све више кувара – како професионалних, тако и оних из домаће кухиње – истражује нове начине да овом јелу дају додатну димензију укуса и текстуре.

Замена презли алтернативним састојцима не само да доноси освежење у свакодневну исхрану, већ и чини оброк богатијим хранљивим материјама. У наставку откривамо које замене користе врхунски кувари и како да их примените у сопственој кухињи.

Млевени ораси и бадеми: Хрскаво и ароматично

Уместо класичних презли, све чешће се користе млевени ораси или бадеми, који јелима дају не само текстуру, већ и богат, орашаст укус. Посебно су захвални када се користе за поховање млевеног меса или пљескавица, јер се укуси савршено сједињују и доприносе пунијем и ароматичнијем јелу.

poh
Фото: freepik, ilustracija

Ова техника такође је популарна међу особама које желе да избегну рафинисане угљене хидрате, јер орашасти плодови нуде здравију алтернативу.

Кукурузно брашно и скроб: Савршено за рибу и бело месо

Када је реч о рибљим филеима, пилетини или ћурећем месу, кукурузно брашно или кукурузни скроб показали су се као одличан избор. Комбинација ових састојака са зачинима попут алеве паприке, бибера или белог лука у праху ствара укусну, златно-хрскаву корицу која је лаганија од оне добијене презлама.

Осим тога, кукурузно брашно је без глутена, што га чини идеалним за особе са осетљивошћу или алергијом на глутен.

Како поховати са алтернативним састојцима?

poh
Фото: freepik, ilustracija

Припрема: Комаде меса, рибе или поврћа прво уваљајте у брашно, затим у умућена јаја, а потом у одабране алтернативне састојке (млевене орахе, кукурузно брашно, здробљене бадеме...).

Пржење: Пржите на умереној температури како би корица била равномерно златна, а унутрашњост остала сочна.

Зачини: Не заборавите да у брашно или орашасту смесу додате омиљене зачине како бисте додатно обогатили укус.

Заменом презли алтернативним састојцима, не само да освежавате своја јела, већ и уводите више здравих и хранљивих компоненти у свакодневну исхрану. Експериментишите с укусима и текстурама, јер кухиња није само место где се кува – већ простор за уживање, истраживање и креативност.

Извор:
24 sedam/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
МЕСО КОЈЕ ШТЕТИ ЗДРАВЉУ 4 врсте које треба јести што ређе
месо

МЕСО КОЈЕ ШТЕТИ ЗДРАВЉУ 4 врсте које треба јести што ређе

29.05.2025. 13:04 13:09
УЗ ПОМОЋ ОВЕ НАМИРНИЦЕ, ПОХОВАНО МЕСО ИМАЋЕ НЕПОНОВЉИВ УКУС Спремање је једноставно, „КЕТОНЦИ“ КОНАЧНО МОГУ ДА ЈЕДУ БЕЧКУ ШНИЦЛУ
šnicla

УЗ ПОМОЋ ОВЕ НАМИРНИЦЕ, ПОХОВАНО МЕСО ИМАЋЕ НЕПОНОВЉИВ УКУС Спремање је једноставно, „КЕТОНЦИ“ КОНАЧНО МОГУ ДА ЈЕДУ БЕЧКУ ШНИЦЛУ

20.01.2025. 16:17 16:20
КАКО ПОХОВАТИ ПОВРЋЕ БЕЗ ЈАЈА Рецепт за савршен укус у посним данима
poh

КАКО ПОХОВАТИ ПОВРЋЕ БЕЗ ЈАЈА Рецепт за савршен укус у посним данима

11.03.2025. 12:29 12:47