Стано: За Косово и Србију пут ка ЕУ води кроз процес дијалога

БРИСЕЛ: Портпарол за спољну политику ЕУ Петер Стано изјавио је да пут Косова и Србије ка Европској унији води кроз процес дијалога, као и да ће ЕУ ангажовати обе стране да наставе тај процес, преноси Коха
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Стано је рекао да дијалог није заустављен, већ се наставља и да изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак наставља са својим опредељењима у вези са тим процесом.

Иако није прецизирао када ће тачно бити следећи састанак двеју страна, Стано је рекао да ће бити најављен најавити сваки наредни сусрет .

Европска унија ће наставити да се ангажује са саговорницима на Косову за дијалог Београда и Приштине. Није на нама да бирамо наше саговорнике, већ на Косову и његовим властима да одлуче како да се њиховим интересима најбоље служи и заступа. За Косово и Србију пут ка ЕУ иде кроз дијалог, рекао је Стано.

Како је рекао, коначни споразум зависи од обе стране и њихове способности да наставе и пронађу потребан консензус.

Европска унија није та која одређује рокове, они зависе од способности обе стране да наставе и пронађу потребан консензус. Борељ и Лајчак су неколико пута изјавили да не одређују рокове, али раде на томе да овај процес траје месецима, а не годинама, рекао је Стано.

Говорећи о одлуци Уставног суда о рушењу Хотијеве владе и одржавању нових избора, Стано је рекао да институције треба да наставе са правим корацима који су у складу са одлуком.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести