Брнабић: ЕК сада даје оптимистичке сигнале за проширење

РИМ:  Заједно са новом Европском комисијом дошла и нова енергија по питању проширења ЕУ, изјавила је данас у Риму премијерка Ана Брнабић и истакла да јој то даје разлоге за оптмизам да Србија може очекивати много јасније сигнале за придруживање.
Ana Brnabić  sa Oliverom Varheljiem Foto: Tanjug/video
Фото: Ана Брнабић  са Оливером Вархељием Фото: Танјуг/видео

Брнабић је на питање новинара да ли је брине замор у проширењу ЕУ, рекла да је на данашњи састанак са европским комесаром за проширење и суседство Оливером Вархељием био јако добар и да је Верхељи потврдио ту нову енергију.

"Он је потврдио да са новом методологијом коју моземо очекивати, то може ићи само у смеру много брже динамике и много јаснијих услова, који се стављају и пред земље које желе да постану цлцанице ЕУ. И много веће предвиљивости и јаснијих сигнала за земље каква је Србија", нагласила је Брнабић.

Она додаје да би нова методологија о проширењу коју је предложио француски председник Емануел Макрон значила да се за земље које су у процесу приступања ЕУ издвајају већа новчана средства из европског буџета за имплементацију реформи, а Србија је , истиче, далеко дошла у преговорима са ЕУ, а економски резултати дају слику стабилне земље која може само да допринесе стабилности и јачини ЕУ.

"На састанцима је било речи о средствима која би могла да прате нову методологију, што је заслуга председника Макрона ", рекла је Брнабић. Додала је да ће та средства бити издвајана и за инфраструктурне пројекте, економски развој, економску сардњу са ЕУ.

Брнабић каже да очекује да у тој новој методологији Србија види да ће реформе пратити и много већа издвајања финансијских средстава од ЕУ за земље које су на путу учлањења у ЕУ.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести