Брнабић: Србија посвећена регионалној сарадњи

СОЛУН:  Премијерка Ана Брнабић поручила је вечерас на 3. Солунском самиту да је Србија дубоко посвећена регионалној сарадњи. 
 Premijerka Ana Brnabić na 3. Solunskom samitu Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић на 3. Солунском самиту Фото: Танјуг/видео

"Мој дан је почео у Београду, доручковала сам у Софији где сам се састала са бугарским колегом, а потом сам дошла у Солун и састала се са грчким премијером", навела је она као аргумент да регионална сарадња већ постоји. 

Нема просперитетне Србије без повезанијег и просперитетнијег региона и дубоко смо посвећени регионалној сарадњи, истакла је она. Србија има два спољнополитичка циља, један стратешки - чланство у ЕУ и други је регионална сарадња, нагласила је премијерка. Подсетила је на састанке квадрилатерале са Грчком, Румунијом и Бугарском додавши да Србија то веома цени не само због сарадње већ и због дељења искустава са земљама у ЕУ. 

Додала је да се у оквиру регионалне сарадње највише говори о инфраструктури, енергетици и бољој повезаности. Најавила је састанак квадрилатерале у децембру у Београду. Најављујући говор премијерке модератор јој је добродошлицу пожелео на српском уз поруку да су Србија и Грчка увек заједно. 

Грчки премијер Алексис Ципрас је рекао да се ствари у Грчкој мењају радикално на боље. "Сад смо у много оптимистичнијем моменту пре свега захваљујући економском опоравку земље", оценио је он.Сад можемо да радимо на сопственом моделу раста и развоја земље. Стари модел се показао као лош и не треба га копирати већ избећи", рекао је он на панелу посвећеном регионалној сарадњи у оквиру процеса европске интеграције. 

Верује да је просечни грчки грађанин разумео да је прави пут јачање економије и јачање друштва, и да та два процеса иду руку под руку. Посебно је истакао значај смањења стопе незапослености и нарочито стопе незапослености младих.Такође потребна је ефикасна спољна политика која решава проблеме, а не она која је инертна.

Споразум из Преспе може да буде пример за решавање проблема посебно на Балкану, додао је он.Истакао и примере регионалне сарадње као што су састанци квадрилатерале. Подсетио је и на веома успешан самит у Софији с циљем деблокирања европских интеграција за земље региона, а све у духу Солунског самита о европској перспективи региона пре 15 година. 

Земљама суседима Грчка не сме окренути леђа, већ управо обрнуто, закључио Ципрас. Потпредседница румунске владе Ана Бирчал је рекла да је регионална сарадња предуслов европских интеграција.А састанци који се одржавају доказ су намере да се регион претвори у просперитетан на корист свих грађана.

Сарадњу треба развијати на билатералном, регионалном и европском нивоу, додала је она.Стабилан и развијен Балкан интегрисан у ЕУ и НАТО је стратешки циљ, истакла је она.Румунија је посвећена европском пројекту и интеграцијама у Унију, истакла је у контексту предстојећег руманског председавања ЕУ.

Бугарски премијер Бојко Борисов је истакао да нема бољег окриља за земље од ЕУ или НАТО.Кад је Грчка била у кризи, ко је помогао-ЕУ, рекао је он.

Похвалио је Споразум из Преспе и нагласио значај трговинске сарадње у региону. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести