Брнабић: Србији треба шест тренинг центара као Сименсов

БЕРЛИН: Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила је данас Сименсов тренинг центар у Берлину, где је истакла да се управо у партнерству са том компанијом, такав центар, за обуку младих и преквалификацију кадрова, гради у Крагујевцу и да би требало да зваршен за неколико месеци.
brnabic simens, tanjug
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA/ nr

Брнабић је истакла да у Србији постоји потреба за шест таквих тренинг центара, са којима би наша земља могла да постане регионални центар за обуку и преквалификације.

Премијерка је, у друштву шефа за међународне односе Сименсовог образовног програма Јирнега Сибела, обишла просторије за механичку, као и оне за електронску обуку, која обухвата и развој апликација за 4.0 индустрију.

“Сличан тренинг центар, и то са Сименсом, за обуку великог броја људи који ће радити тамо, већ се гради у Крагујевцу”, подвукла је Брнабић.

Према њеним речима, анализа владе, ПКС и Немачке привредне коморе, само за немачке компаније које послују у Србији, показала је да постоји потреба за шест таквих тренинг центара у земљи. 

“То је велика инвестиција за државу и зато покушавамо да то буде јавно-приватно партнерство са заинтересованим компанијама. Моја жеља је била да дођемо данас овде, да видимо како раде у Сименсу и разговарамо о свему што стоји иза једног оваквог тренинг центра и како ми можемо да га правимо у Србији”, рекла је Брнабић.

Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA/ nr

Указала је да ће у Србији постојати све већа потреба за одређеним кадровима, самим тим и за сличним тренинг центрима и да ће наша земља моћи да буде и регионални центар за обуку и преквалификације овог типа.

“Посебно сам одушевљена да овде млади имају теорију, комбиновану са праксом, планирањем, буџетирањем, а на крају и контролом и оцењивањем. Људи који изађу из оваквих тренинг центара су одмах спремни за одлична радна места, која ће бити потребна не само немачким компанијама у Србији, него целој Србији”, рекла је премијерка.

Министар просвете Младен Шарчевић, коии је са премијерком посетио Сименс, истакао је да у Србији расте интересовање и компанија и ученика за дуално образовање и додао да су сада активна 32 дуална профила, а да се припрема још 11 и то не само за машинске индустрије и ИТ сектор, већ и за потребе грађевинарства, угоститељства, туризма…

“Почели смо са 400 ђака, а дошли на 4.500 за само годину дана”, подвукао је Шарчевић.

Према његовим речима, на неке дуалне профиле се јави и по десеторо деце на једно место, што није случај чак ни за медицинске школе, па је тако, каже, за авијацију било 10 заинтересованих на једно место, док се за завариваче, иако се сматра непопуларним занатом, на 600 места јавило 960 ђака.

Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA/ nr

Истакао је и да Законом о дуалном образовању није пресликан немачки, швајцарски или аустријски модел, јер је код нас другачија структура привредних субјеката. 

“Код нас је више малих и средњих предузећа, али све је више великих компанија као што су Сименс, Континентал.. које имају своје развојне центре. План је да у догледно време имамо мрежу центара, од Лесковца до Суботице, а Крагујевац је почетак”, рекао је Шарчевић.

Подсећа да по том закону компаније имају обавезу да плаћају накнаду онима који су на обуци.

Додао је да се ради на новом закону о дуалном високом образовању, па ће компаније моћи да “безецују” инжењере на време, на машинским или техничким факултетима, да им дају пристојан хонорар и плату током студија. 

“Тако ћемо сачувати младе људе и кадар, а развијаћемо гране иднустрије које су нам важне”, рекао је Шарчевић.

Током посете, програме на којима раде премијерки су представили и средњошколци који су на обуци у тој компанији. 

Задовољни су, кажу, што имају прилику да стечено теоријско знање, надограде праксом.

Иначе, Сименс широм света обучава више од 12.000 људи, од којих највећи број у самој Немачкој, а захваљујући успеху тог немачког модела, компанија нуди обуку, која комбинује теорију и праксу, младима и ван те земље.

Програми нуде обуку, пре свега, у техничким областима - мехатронике, ИТ, електронике, техничког дизајна производа, како би се млади припремили за изазове дигитализације.

Посетом Сименсу, Брнабић је завршила тродневну посету Немачкој, током које је учествовала на панелу “Србија у ЕУ” Фондације Конрад Аденауер, разговарала са представницима привредне коморе на привредном форуму у организацији “Зидојче цајтунга” и присуствовала свечаној вечери, на којој се обратила и немачка канцеларка Ангела Меркел.

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести