Дачић: Србија значајна тачка на рути “Појас и пут“

БЕОГРАД: Односи Србије и Кине, које карактерише свеобухватно стратешко партнерство и интензиван политички дијалог, на највишем су нивоу у историји и омогућили су Србији да буде значајна тачка на рути Новог пута свиле, указао је министар спољних послова Ивица Дачић. 
ivica dacic
Фото: Tanjug (video)

Дачић је на међународном округлом столу “Појас и пут“ у Скупштини Србије рекао да је Србија једна од првих земаља која је од самог покретања 2013. године у пуној мери подржала и у континуитету подржава инцијативу “Појас и пут“. 

Он је навео да су геостратешки положај и изванредни односи са Кином омогућили Србији да буде значајна тачка на рути “Појаса и пута”, укључена у велики број, пре свега, инфраструктурних пројеката. 

Преко Поморског пута свиле за 21. век Србија ће, иако континентална земља, бити повезана са Кином преко Индијског океана и Егејског мора, од луке Пиреј, пројектом Експресне поморско-копнене линије преко Грчке и Македоније, преко брзе пруге на релацији Београд-Будимпешта, чија изградња је у току, све до централне и северне Европе, рекао је Дачић. 

Додао је да не треба занемарити ни изградњу пратеће инфраструктуре и укључивање нових земаља у пројекат, што ће резултирати повећањем трговинске размене и новим регионалним пројектима у различитим областима. 

Како каже, позивитне идеје јесу и биће потпомогнуте финансијским средствима из Фонда “Пута свиле“, који је наменила кинеска страна и који, и неразвијеним и земљама у развоју, пружа могућност да реализују пројекте од националног интереса.

Дачић је додао да Србију радује могућност да активно учествује у капиталном пројекту који повезује удаљене континенте и регионе, доносећи добробит на глобалном плану. 

”Појас и пут“ ће у историји остати упамћен по позитивном доприносу глобалном повезивању и економском развоју свих земаља учесница, рекао је Дачић.  

Навео је да се “Појас и пут“ од 2013. године, од иницијативе првенствено економског карактера, развио у сарадњу која укључује и области културне, просветне и научно технолошке сарадње, те да ће ближе и чвршће повезивање држава, рад на заједничким пријектима, допринети и јачању безбедносног окружења у којем живимо, посебно имајући у виду нове изазове са којима се свет суочава. 

”Појас и пут“ је иницијатива која мења слику и мапу света. У складу са глобалном стратегијом повезивања на линији Новог пута свиле, уцртавају се трасе путева, брзих железница, мостова и електрана, лучке инфраструктуре, индустријских паркова, док се неким пријектима од неприступачних терена стварају главна саобраћајна чворишта, истакао је Дачић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести