Џаферовић: Биће правна реакција БиХ због централа на Дрини

САРАЈЕВО: Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је вечерас да је у припреми "правна реакција БиХ" на договор Србије и РС о градњи хидроцентрала на реци Дрини.
dzaferovic
Фото: predsjednistvobih.ba, arhiva

Он је за Н1 Сарајево оценио да је потписивање заједничке изјаве о изградњи три хидроцентрале у горњем сливу реке Дрине између премијерке Србије Ане Брнабић и премијера РС Радована Вишковића неуставно.

Имате државни закон о концесији, па одлука Уставног суда која говори о државној имовини, па о унутрашњој пловидби. Река Дрина је међународна река и пловна је и то је гранична река и није могуће градити ништа без одлука БиХ... Правну реакцију државе припремамо на ову ситуацију о градњи хидроцентрала, рекао је Џаферовић.

Казао је и да је с министарком спољних послова БиХ Бисером Турковић разговарао о протестној ноти која би поводом изградње хидроцентрала била упућена Србији и да му је она рекла да ће надлежно министарство у Србији обавестити да та изјава између РС и Србије није у складу с Уставом БиХ.

Џаферовић је рекао и да се прате сви процеси у РС, односно да постоји тим људи који то прате, а везано за пољопривредно земљиште и да је та апелација написана.

Против сваког закона РС који није у складу с Уставом БиХ, биће поднета апелација Уставном суду, нагласио је.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести