Ђурић о шетњи ДСС: Нема ту озбиљности и државотворне свести

БЕОГРАД: Потпредседник СНС Марко Ђурић у реаговању на данашњу протестну шетњу ДСС-а због политике власти према КиМ каже да је апсурд да на Устав и националне интересе председника Србије подсећају они за време чије власти је једнострано проглашена независност Косова и Метохије и раскинута веза Србије и Црне Горе. 
Marko Đurić, SNS  foto: Tanjug
Фото: Marko Đurić, foto: Tanjug

"Најновији перформанс ДСС-а још једном потврђује колико је мало озбиљности, државотворне свести и одговорности у ономе што се данас назива српском опозицијом", навео је Ђурић у писаној изјави, оценивши да је једини интерес свих лидера опозиције да се домогну власти. 

То чине, како каже, да би могли да "у сарадњи са тајкунима наставе да черупају нашу државу, али тек након што учине све како би Србија била до ногу потучена у настојању да на праведан начин реши питање Косова и Метохије".Уместо да се ухвате у коштац са најизазовнијим политичким проблемом у новијој српској историји, они, додао је, желе да се дочепају власти "ликујући због Вучићевог пораза који сањају".

"Штеточине које су укинуле славни Приштински корпус, доживеле крах пред Међународним судом правде, дијалог о КиМ изместили из УН у ЕУ и које су потписале низ катастрофалних договора са Приштином желе да наставе свој штеточински поход, али разни Јеремићи, Ђиласи, Јанковићи и Обрадовићи срећом данас немају ни способности, ни снаге да учине ишта више од повремених блокада саобраћаја и вандализовања фонтана по Београду", навео је Ђурић.

У изјави за медије Ђурић примећује да политику председника Вучића нападају и они који се декларативно залажу за прекид сваког дијалога са Приштином, али и они који би сутра омогућили самопроглашеном Косову чланство у УН, што, сматра, сведочи да све њих не уједињује љубав према КиМ, већ мржња према Александру Вучићу.

"Грађани, међутим, непогрешиво умеју да направе разлику између државника и политичких опортуниста, што нашој држави даје некакву шансу да заштити свој суверенитет и српски народ на Косову и Метохији", закључио је Ђурић.

ДСС у протестној шетњи због политике према КиМ

БЕОГРАД: Демократска странка Србије одржала је данас седницу Главног одбора, а затим шетњу у знак протеста због политике власти према Косову и Метохији.Чланови ДСС-а су, након седнице врха странке, прошетали од Дома синдиката, без блокирања саобраћаја, до зграде Председништва, где су на степеницама испред улаза оставили Устав, Кривични законик, наочаре и лисице, као симболичну поруку председнику.

У шетњи су носили заставе Србије и ДСС-а, као и транспаренте попут "Осам векова за један мандат", "Србија, а не Европска унија", "Србија је Косово" и "Косово није шака зоби да га поједе нови светски поредак".

Председник ДСС-а Милош Јовановић је подсетио да су раније предали Председништву апел за одбрану Косова и Метохије и оценио да је политика председника Србије по питању КиМ доживела неуспех.Јовановић је рекао новинарима да председник Србије у поселедњих месец дана експлицитно најављује да правно обавезујући споразум мора да се потпише.

Због тога су донели Устав и Кривични законик.Јовановић је поновио став ДСС-а да је замрзнути конфликт по питању КиМ једини и рационални избор.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести