Ђурић: Покушавају да злоупотребе акцију подршке лекарима

БЕОГРАД: Потпредседник СНС Марко Ђурић изјавио је данас да део опозиције племениту акцију аплауза подршке здравственим радницима покушава да злоупотреби у политичке сврхе.
Marko Đurić, SNS  foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Имате вид исказивања протеста путем лупања у шерпе. На страну што је то омаловажаваје оних који заиста немају шта у те шерпе да ставе, једну лепу и племениту акцију подршке лекарима и сестрама, која окупља Србију, они покушавају да злоупотребе у политичке сврхе", рекао је Ђурић.

"Приметио сам, пошто и сам аплаудирам здравственим радницима у осам сати, да маса људи које сам чуо у мом крају у последња два три дана да лупају у шерпе, у осам сати није аплаудирала лекарима и сестрама. А, у 20.05 изашли су да лупају у шерпе. Шта вам то говори?", рекао је Ђурић на ТВ Хепи.

Он је позвао све на смиривање политичких страсти, подсећајући да ће бити демократских избора, који ће бити начин да се искаже став, задовољство или незадовољство.

Постоје, каже, и други ванинситуционални начини да се искаже став, али не када се прописују мере у борби против вируса.

Он је навео да је нормално и пожељно критиковати у демократском друштву оног ко је на власти, али не тако што ће се то чинити угрожавајући здравље људи, наводећи као пример то што је један од лидера СзС Драган Ђилас позивао све пензионере да изађу у шетњу у одређено време.

"Хајмо да разговарамо озбиљно о политици, да чујемо неке боље идеје и предлоге”, рекао је Ђурић и додао да би сви требало да се окану дневне политике на сваки начин

Додао је и да појединим политичким противницима "није пало на памет" да се одрекну дела огромног богатства, у добровољне сврхе или да волонтирају, већ су, из прикрајка, одлучили да добацују и да отежају ситуацију што је могуће више.

Када је реч о КиМ, Ђурић је рекао да су се односном према хуманитарном помоћи сви најбоље показали, и у људском и у политичком смислу, те да није лоше што су међународна заједница и јавност могли да виде цивилизацијски ниво оних који кажу - "макар помрли нећемо српске лекове или тестове".

Додао је и да је успостављена сарадња са косовским министарством здравља, које је, каже, помогло и општинама са српском већином на КиМ, као што је и Београд њима помогао колико је могао, јер вирус не можемо да победимо без сарадње, иако се око статуса нећемо слагати.

Подсетио је и да Приштина није укинула, него је привремено суспендовала таксе, а да је за нас кључно што је Вашингтон заузео позицију да се таксе морају укинути, након чега би се могло разговарати.

"Нисам претерани оптимиста, јер су нам ставови потпуно различити, али то не значи да тиме не можемо да допринесемо већој безбеднности људи. Боље је 1.000 дана разговарати, него један дан ратовати, закључио је Ђурић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести