ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА МИЛАН ЂУРИЋ О ПЛАНОВИМА И РАЗВОЈУ: Настављамо да се боримо за свако радно место и инвестицију

- Веома сам поносан на све што је урађено претходних 11 година и на све што радимо, ево у 12. години поверења наших суграђана.
Milan Đurić, gradonačelnik 1
Фото: Dnevnik.rs

За нас потребе наших суграђана нису слово на папиру, већ се боримо да градимо и стварамо, да остварујемо снове наших Новосађана. Пред нама су и ове године, поред лепих жеља и планова, постављени неки нови изазови и очекивања. Поносни смо на све помаке и достигнућа до сад, на мале и велике промене на боље које су се десиле у нашем граду, на све што смо заједнички постигли. Видим нас и даље снажно уједињене и окренуте ка истом циљу, а то је развој и напредак нашег града, повећање квалитета живота наших суграђана у свим аспектима живота - рекао је у разговору за „Дневник”  градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

5,7 милијарди динара од 2012. године до данас инвестирали смо у радне зоне
Фото: Дневник

Наглашава да је  стопа незапослености у Новом Саду већ испод 6 процената обзиром да се мерења односе на територију Војводине

- Закључно са децембром 2023. године имамо према званичним подацима 177.255 запослених, од чега је највећи део запослен у приватном сектору, односно број од чак 132.474 лица или 74,7 одсто запослених. Често слушамо нетачне приче како јавни сектор вуче највећи број запослених, што апсолутно није тачно, напротив. У односу на децембар 2022. године имамо 3.864 лица више запослених, док у односу на децембар 2021. године имамо чак 12.006 више запослених - истиче Ђурић и додаје да је највише поносан на чињеницу да је за последњих 12 година преко 46.500 више запослених. 

Градска власт наставља да се бори за свако ново радно место, за сваку инвестицију, а циљ је, каже градоначелник, да се у наредним годинама потпуно анулира стопа незапослености.  

И у овој години очекујем много лепих вести када су у питању нове инвестиције и борим се за то свакодневно
Фото: Дневник

Говорећи о инвестицијама Ђурић наводи да су само у претходној години отворене три фабрике: Континентал, Нидек и Шнајдер електрик. Све су из домена високе технологије. 

- Претходних година у нашем граду догодила се експанзија када је у питању реализација страних директних и домаћих инвестиција. Све су нам једнако важне, нема малих или великих. Боримо се за сваку. И у овој години очекујем много лепих вести када су у питању нове инвестиције и борим се за то свакодневно. Због једне од великих инвестиција сам у претхопдном периоду ишао и у Кину.  Велики гиганти који послују у нашем граду стварају додатно повољан пословни амбијент и привлаче своје кооперанте да започну пословање такође у нашем граду. У наредним недељама нас очекује отварање великог кинеског гиганта Лианбо у радној зони Каћ. У току су преговори са још неколико великих имена и за то се свакодневно са својим сарадницима борим и лобирам, а у томе нам много помажу председник државе  Александар Вучић и министар и бивши градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Захваљујући  њима се већина инвестиција у нашој земљи и реализује - истиче Ђурић.

Фото: Дневник

У претходној години отворене су три фабрике: Континентал, Нидек и Шнајдер електрик. Све су из домена високе технологије. Ових дана стиже и кинески Лианбо

- У нашим индустријским зонама тражи се квадрат више. У овом моменту недостаје да више комунално и саобраћајно развијамо наше индустријске зоне, које и даље имају велики потенцијал и велику потражњу. Велика средства издвајамо за опремање радних зона. Почев од 2012. године до данас инвестирали смо из градског буџета преко 5,7 милијарди динара. И тај тренд мора да се настави у годинама које следе. Велике инвестиције захтевају и добру развијеност инфраструктуре, како комуналне, тако и саобраћајне. Поред економске снаге града, доброг географског положаја, доброг привредног амбијента, веома је важна и инфраструктурна развијеност града и локалитета на којима се граде фабрике. Тренутно покушавамо и са државом да видимо за неке нове локалитете који су у својини Републике, а који граду у погледу развијености би значиле много - наглашава Ђурић.

У нашим индустријским зонама тражи се квадрат више
Фото: Дневник

 


Грађани бирају локације за дечја игралишта

- За мене у овој години нема лепшег пројекта од изградње 47 дечјих игралишта, за који смо у буџету обезбедили средства. Од децембра смо примили 252 појединачна предлога за локације за изградњу дечјих игралишта. Тренутно вршимо анализу имовинско правног статуса, као и планског, па ћемо у односу на то, обезбедити да грађани гласају за оне локације на којима је могуће градити безбедно дечје игралиште. План је да се 47 игралишта изгради у 47 месних заједница, али пошто је из свих месних заједница стигли по више предлога, нека грађани гласају за локацију и тамо ћемо градити. Очекујем да је могуће да до краја лета завршимо са изградњом игралишта. Највећа улагања су тренутно у нашу децу. Тако ће и остати и у будућности, у нашу децу и за наше најстарије суграђане. Ових дана отворићемо врата вртића у Мише Димитријевића, а несметано и у динамици теку радови на доградњи вртића у Ковиљу и на Клиси, као и изградњи школе на Југовићеву, „Милош Црњански”, „Десанка Максимовић”, медицинске школе „7. јули”, али и фискултурне сале гимназије „Лаза Костић” - каже градоначелник.  


 

Први човек Новог Сада истиче значај платформе ТвојГрад .

Фото: Дневник

-Од пре неколико година увели смо најиновативнију платформу путем које на најтранспарентнији начин 365 дана у години комуницирамо са нашим суграђанима. На тај начин јавно дискутујемо о свему што ће се наћи у предлогу буџета, о свим капиталним пројектима, али грађани током читаве године могу да предлажу све оно што виде као потребу да се реализује у нашем граду. Тренутно је скоро 10. 000 Новосађана регистровано на платформи и активно комуицира са градом на све теме које сам претходно рекао. До сада имамо чак 639 достављена предлога од стране грађана. За пројекте које је град предложио до сада је забележено 558 гласова и 1.068 глсова за предлог за изградњу 47 дечјих игралишта. До сада нам је достављено чак 252 предлога за локације у 47 месних заједница за изградњу 47 дечјих игралишта и веома ме радује што је оволики одазив за овај пројекат који сам лично предложио - рекао је Ђурић.

Силвиа  Ковач

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести