Још бољи амбијент за пројекте вредне 16 милијарди евра

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, образлажући данас предлог сета закона из надлежности тог министарства, рекла је да је циљ да имамо још бољи амбијент за улагање у Србију и реализацију пројеката у инфраструктури вредних 16 милијарди евра.
mihajlovich_proekti
Фото: Танјуг (Видео)

"Још бољи амбијент у којем може да се ради и да се отварају нова радна места", нагласила је Михајловић у парламенту.

Реч је предлогу седам закона. То су Предлог измена закона о управљању аеродромима, Предлогу измена и допуна закона о планирању и изградњи, Предлогу измена и допуна закона о жичарама за транспорт лица, Предлогу измена и допуна закона Закона о превозу путника у друмском саобраћају, Предлогу измене и допуна закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова које је поднела влада.

Народна скупштина разматраће и Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Уједињеног Краљевства о међународном друмском саобраћају, Предлог закона о изменама и допунама Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре.

Михајловић је истакла да су посебно важне измене и допуне Закона о планирању и изградњи и Закона о поступку уписа катастра непокретности водова.

"Србија је земља која има не само стабилну политичку ситуацију већ има и стабилан буџет и зато се већ увелико припремау убрзано почетак великих инфраструктурних пројеката", навела је министарка.

Подсетила је да је Србија на Дуинг бизинис листи Светске банке на 11. месту у свету по издавању грађевинских дозвола.

"Ипак смо сматрали да управо линијиски инфраструктурни објекти који су веома значајни за привредни развој наше земље морају да буду много брже реализовани у делу издавања дозвола", рекла је она.

Како каже, суштина измена и допуна закона о градњи и катастру је скраћивање времена и трошкова пројеката пошто ће се одређени процеси радити паралелено.

"Причамо о вредности садашњих и потенцијалних инфраструктурних пројеката од 16 милијарди евра, у области друмског саобраћаја, железничког, водног и ваздушног саобраћаја", рекла је Михајловић.

Говорећи о саобраћају, казала је да је сива економија у друмском саобраћају између 80 и 100 милиона евра и да је управо циљ измена Закона о превозу путника у друмском саобраћају да се то смањи.

"Када је реч о Предлогу измена и допуна Закона о жичарама за транспорт лица, први пут мсо овакав закон имали 2015. године, а да тада нисмо ни знали број жичара у Србији. Данас можмео рећи да располажемо са 70 жичара за транспорт лица, а од тога су 42 жичаре у надлежности Скијалишта Србије, а за 28 управљачи и носиоци оснивачких вланисничких права су приватна правна и физичка лица", навела ке мин истарка.

Михајловић наводи да је неопходно да се тај закон усклади са изменама других закона и нагласила да ће и даље безбедност саобраћаја и даље бити на првом месту.

Како је рекла, Предлог измена и допуна Закона о управљању аеродромима има једну главну промену, а то је да је влада формирала предузећа Аеродроми Србије како би заједнички могло да се инвестира у све мале аеродроме у Србији, који ће постати део Аеродрома Србије.


На сахрану нека иду они које је Марковић задужила

Зорана Михајловић каже да никад није била фан породице Милошевић, те поручује да на сахрану Мире Марковић треба да иду они које је супруга бившег председника Слободана Милошевића задужила. 

Упитана да ли ће ићи на сахрану у Пожаревац, Михајловићева је рекла: "Никад нисам била фан породице Милошевић. То је период који је овој земљи оставио пуно ратова, крви и суза. Могу да иду они које је она на неки начин задужила". 

Мира Марковић умрла је 14. априла у Русији, а урна са њеним пепелом биће положена у Пожаревцу, у суботу у 15 часова у дворишту породичне куће. 


Михајловић о реформама које доносе добро целој земљи

Нови систем издавања грађевинских дозвола је реформа која је трасирала пут како треба радити, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструкуре Зорана Михајовић на 13. Годишњој Скупштини НАЛЕД-а. 

Захвалила је НАЛЕД-у на доброј сарадњи за коју каже да је успешна, те поручује да што је реформа у коју се кренуло била већа, већи су били и отпори. 

“Свака добра ствар коју смо забележили на многим светским листама је пре свега заједнички рад, а резултат су више инвестиција, радних места и већи привредни раст у последњих неколико година”, рекла је Михајловић. 

За спровођење реформи битна је, наглашава, снага свих партнера и дијалог, а на том путу важно је да и “неверне Томе” схвате важност реформи. 

“И да, ако не схвате бар пристану, па да онда кроз резултате виде колико нам те реформе доносе доброг за целу земљу”, додаје Михајловић.

За пут реформи каже да је мукотрпан, да се мозе рећи да је могло и више и боље да се уради, али и наводи да је за њихово спровођење потребан консензус свих парнтера, и државе и привреде и невладиног сектора. 

“Тек када смо се договарали, успевали смо”, наглашава Михајловић и наводи да су пре четири године електронске грађевинске дозволе у свести људи биле највећи проблем. 

Објаснила је да нико није веровао, чак ни чланови владе када је усвајан Закон о планирању и изграадњи, да ћемо најпре имати грађевинску дозволу коју ћемо издавати на једном шталтеру у року од 28 дана. 

“То је била неверица, пуно примедби је било од свих министарстава на тај закона у смислу да је то апсолутно немогуће”, навела је Михајловић. 

Истакла је да је Закон о планирању и изградњи био прекретница за све реформе, те да је уследило спровођење еКатастра, еПлана и еИнспекције.

“Много је још потребно радити на ефикасној државној управи и локалној самоупрви”, рекла је Михајловић и нагласила значај Дуинг бизнис листе и њену важност за све нас у Србији и за инвеституре. 

Министарка сматра да би по узору на дуинг бизнис листу таква мерљивост резултата могла да буде успостављена и на нивоу локалних самоуправа. 

“Важно је да слушамо шта привреда говори, а локалне самоуправу су кључ будућег развоја. Држава ствара све потребне услове, некада и уз отпоре који се јављају, али се све то слива на локалне самоуправе”, каже Михајловић.

Сутра митинг подршке политици развоја и реформи

Зорана Михајловић је позвала све грађане да дођу сутра на митинг у Београду, за који каже да ће пре свега бити митинг подршке једној политици - политици развоја и реформи.

“Очекујем да тај митинг буде некако леп и да покаже све оно што јесмо радили, да покаже да нисмо ни за какаву врсту насиља, нисмо ни за какво малтерирање људи. Ми хоћемо да радимо и хоћемо да равзијамо Србију”, рекла је Михајловић.

Одговарајући на питање новинара шта очекује од сутрашњег митинга у Београду, организованог у оквиру кампање “Будућност Србије” коју је покренуо Александар Вучић, Михајловић је, након учешћа на 13. Годишњој Скупштини НАЛЕД-а, позвала све да дођу у Београд и да заједнички говоре о будућности Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести