Карпентер: Европа да решава питање Косова, САД да се не меша

ВАШИНГТОН: Аналитичар америчког института Кејто Тед Карпентер оценио је данас да исход самита о Западном Балкану, одржан у Берлину, представља делимичан успех за Меркелову и Макрона као организаторе, јер су се Београд и Приштина сложили да наставе разговоре.
samit berlin, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Mićael Sohn, pool)
“И због тога самит није потпуни неуспех. Али, две владе нису ништа ближе него пре у превазилажењу разлика о суштинским питањима”, каже Карпентер за Тањуг, оцењујући домете састанка у немачкој престоници.
Упитан како види перспективу дијалога Београда и Приштине, амерички аналитичар каже, да управо због тога што нема приближавања у суштинским питањима, као и због “тврдоглавих разлика” по другим питањима, посебно када је реч о промени граница, нова рунда разговора навероватније неће бити ништа успешнија од претходних покушаја.
Карпентер, такође, сматра да САД треба да се клоне овог спора у потпуности и да треба да препусте европским силама да га решавају.
“Раније америчко мешање комбиновано са ''слепом'' подршком Приштини изазвала је довољно трагедија на Балкану”, закључује Карпентер.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести