Кубуровић:  Израда уставних амандмана највећи изазов

БЕОГРАД:  Министарка правде Нела Кубуровић рекла је данас у разговору са британским амбасадором Денисом Кифом да је највећи изазов у оквиру Поглавља 23 тренутно представља израда уставних амандмана у области правосуђа. 
Kif I Kuburović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Она је додала да је Министарство правде омогућило транспарентан и инклузиван процес и да су током девет месеци, колико траје јавна расправа, сви заинтересовани могли да министарству упуте критике, сугестије и предлоге писменим путем, али да изнесу своје мишљење и на округлим столовима.

Кубуровић указала да ће након завршетка јавне расправе Министарство правде усагласити текст нацрта уставних амандмана и проследити га Венецијанској комисији, без чијег позитивног мишљења Министарство правде неће ићи у даљу процедуру усвајања. 

Амбасадор Велике Британије је рекао да је дискусија важна, као и транспаретнстно тог процеса. Министарка и амбасадор Киф су се сагласили да измена Устава није питање само једне стране, већ целе државе и свих грађана. 

Говорећи о борби против корупције, као важном потпоглављу у оквиру Поглавља 23, министарка Кубуровић је указала да је 1. марта почела примена новог Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, тероризма и корупције и да су у складу са њим формирана четири регионална центра за борбу против корупције при вишим судовима и тужилаштвима у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу.

Кубуровић је рекла да је до почетка примене тог закона обуку на Правосудној академији прошло више од 600 судија, заменика јавних тужилаца, полицијаца и представника других надлежних органа, а да су управо обука и ефикасна примена Закона део пројекта који финансира ЕУ „Превенција и борба против корупције". 

Киф истакао и подршку те земље европском путу Србије.

Он је нагласио да је ово важна година за даљи напредак Србије ка ЕУ, посебно узимајући у обзир недавно усвојену Стратегију проширења Уније.

Министарка Кубуровић и амбасадор Киф су указали да Велика Британија подржава Србију и путем донаторских фондова и у том смислу истакли пројекат „Унапређење ефикасности правосуђа“, који је спроводио British Council.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести