Курти и Коњуфца сведочили против Тачија и Весељија

ПРИШТИНА:  Лидер Покрета Смоопредељење, Аљбин Курти и његов страначки колега, Глаук Коњуфца, саслушани су данас у Основном тужилаштву у Приштини поводом кривичне пријаве коју су поднели против председника привремених приштинских институција, Хашима Тачија и председника ДПК, Кадри Весељија, због клевете.
aljbin_kurti Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Саслушање је трајало два сата, а Курти је од тужилаштва тражио да се кривичн пријава против Тачија и Весељија преиначи у оптужницу.Том ченел преноси да је Курти оптимистичан и да ће Тачи и Весељија бити кажњени.Лидер Самоопредељења је рекао и да би се преиначењем кривичне пријаве у оптужницу омогућило поштено суђење због Тачијевих и Весељевих лажних навода које су изнели под заклетвом.

"Верујем да ће се овај процес завршити осудом ове двојице осумњичених“, рекао је Курти.Курти и Коњуфца су кривичну пријаву против Тачија и Веслејија поднели 25. априла ове године, због тога што су лажно сведочили под заклетвом тврдећи да је Самоопредељење крило терористичке организације "Народно око".

Тачи и Весељи су такође оптужили Куртија и Коњуфцу да су били портпароли тзв. ОВК 1999. године, Курти је рекао да је тужилаштву поднео и одштетни захтев.Коњуфца је након саслушања рекао да су Тачи и Весељи лажно сведочили зато јер су хтели да елиминишу Самоопредељење са политичке сцене уочи ванредних парламентарних избора.

„Добра је вест да се активира тужилаштво да се на Косову не могу чекати године када су у питању виши државни лидери који су у својим изјавама показали да себе доживљавају као директоре правосудних институција", рекао је Коњуфца.Весељи је овај случај назвао импровизацијом Самоопредељања због немогућности успостављања приштинских институција.

Додао је и да је организација "Народно око" истинска и да сви треб да сносе одговорност за радње које су предузимали њени чланови, те додао да ће до краја ићи у овом случају.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести