Митрополит: У МЦП никада није било речи о одвајању од СПЦ

ПОДГОРИЦА: У Митрополији црногорско-приморској никада није било речи о одвајању од Српске православне цркве, изјавио је митрополит Јоаникије у емишији ТВЦГ "Аргументи", која ће бити емитована вечерас.
episkop joanikije
Фото: eparhija.me

То су очекивали људи из власти да, на такав начин, полако и сада се о томе говори како је у неком смислу већ било кренуло то одвајање, каже Јоаникије, пренео је портал РТЦГ.

На питање да ли је то одвајање заиста и било кренуло, митрополит јасан:

“Апсолутно не, никада. Не може Митрополија да обрише своју историју, свој идентитет, вековни светосавски, хришћански. Дакле, ја као митрополит и сваки митрополит, дужан је да негује јединство цркве и да поштује канонску јурисдикцију”.

Како је раније најављено, митрополит ће у овом итервјуу говорити и о темељном уговору између СПЦ и Црне Горе.

Синод СПЦ разматра на данашњој седници предлоге темљеног уговора између Цркве и Црне Горе, потврђено је Танјугу у СПЦ.

На столу ће се наћи чак четири верзије овог уговора - прва, која је била усаглашена, и очекивало се да ће бити потписана 27. маја у Патријаршији у Београду, друга из које је премијер Здравко Кривокапић изоставио преамбулу и два члана и два последња која су стигла истовремено - један примерак је директно доставјен Патријаршији, а други је упућен преко митрополита црногорско приморски Јоаникија.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести