О'Конел: Срби да се не боје, нико не намерава да освоји север

ПРИШТИНА: Амбасадор Велике Британије на Косову Рури О'Конел поручио је Србима на КиМ да не треба да страхују због одлуке о формирању војске Косова, јер, како каже, верује да не постоји намера да се та војска употреби против њих. 
Priština  Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Дневник (Филип Бакић), илустрација

О'Конел је за Прву ТВ, иначе, рекао да његова земља тај процес не сматра спорним, односно каже да је Косово „независна, суверена држава, те као таква може да формира оружане снаге ако то жели“. 

Сама цињеница да постоје оружане снаге није негативна нити дестабилизујуца ствар. Овде се ради о процесу дугом десет година на крају којег це се снаге од три и по хиљаде људи увецати на пет хиљада. То није велика промена. Мислим да не постоји никаква намера да неко освоји Митровицу или да освоји север Косова. Свакако мислим да не постоји намера да се оружане снаге употребе против косовских Срба, сматра О'Конел, те додаје да супротно понашање дугорочно прекинуло односе Косова са медународном заједницом. 

То би, како каже, био изузетно глуп потез, „зато мислим да се то неће догодити“. 

Спор у вези с увођење такси од 100 одсто на српску робу, британски амбасадор види као спиралну реакција Приштине и Београда, што, уверен је, треба зауставити. 

Тарифе нису у складу с правилима ЦЕФТА, каже и додаје да ако Косово потпише неки међунаородни споразум онда треба да га поштује. Истовремено, међутим, каже да схвата да тарифе нису тек тако уведене, већ да је то реакција на понашање Србије, на кампању за непризнавање Косова и притисак на Србе да не улазе у косовску војску. 

Каже и да не може да улази у то ко је први почео, али поручује да заједно треба да раде „с пријатељима у Србији и на Косову“ да се то питање реши. 

Британски амбасадор каже и да разуме забрунутост Срба за будућност, али, како каже, њих нико не пита шта заиста желе, док им истовремено вође „које су им постављене из Београда“, говоре шта да мисле. 

Наводи да је у разговору с косовским Србима приметио да они само „желе да живе нормално, у слози с комшијама и не желе да се настави овај циклус сукоба“. 

А управо актуелне тензије, како објашњава, скрећу пажњу с најважније ствари - грађана и њиховог живота, који мора бити у средишту сваког споразума, „али без промене граница“. 

Споразум треба склопити у оквирима садашњих граница. Јер ако почнете да померате границе по мапи, све делује као лако решиво, али заправо се ништа не решава. Неко увек жели још ово село, или још онај пут, и све се уруши. Када причамо о дијалогу, многе ствари у њему зависе од тога колико ће живот Срба на Косову у будућности бити миран, нормалан и безбедан, поручује О'Конел, указујући да пословне и пријатељске везе Срба и Албанаца у Гњилану, Новом Брду, Грачаници... значе да проблем није нерешив. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести