Подршка украјинске цркве СПЦ у Црној Гори

ЦЕТИЊЕ: Украјинска православна црква (УПЦ) изразила је забринутост због погоршања положаја Српске православне цркве (СПЦ) у Црног Гори и изразила подршку Митрополији црногорско-приморској СПЦ.
1
Фото: Tanjug

"Ми у Украјини с великом тугом примамо вести о погоршању положаја Православне Цркве у Црној Гори. Вести, које до нас стижу, говоре о опасности од насилног одузимања светиња и рушења појединих поклоничких и молитвених места, као и још много чега, што не може да не уноси немир у наше душе и срца", изјавио је митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије.

У писму митрополиту црногорско-приморском СПЦ Амфилохију, он је оценио да се "на жалост, све то догађа на фону подршке појединих политичара и других националистички настројених лица којима је страна истинска природа Цркве, како би Православље у Црној Гори одвојили од древне традиције српског народа".

Како је саопштено из Митрополије црногорско-приморске, Онуфрије је подсетио да ни у Украјини не престаје "прогон светог Православља који подржавају поједини представници украјинске државе", тако да свештенство и верни народ УПЦ пролазе кроз слична искушења.

УПЦ је под јурисдикцијом Московске патријаршије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести