Посвећени смо свим странама, нисмо блиски само с Русијом

БЕОГРАД: Имамо одличну сарадњу са НАТО и поздрављамо што разумеју нашу војну неутралност, каже премијерка Ана Брнабић. 
ana brnabic bsf
Фото: Tanjug (video)

Она је на Београдском безбедносном форуму рекла је у Подгорици разговарала с америчким потпредседником Мајком Пенсом и да му је пренела да ми разумемо да земље у регину желе да уђу у НАТО, једнако како очекујемо да те земље и НАТО разумеју нашу намеру да останемо војно неутрални.

Ипак, додала је, имамо одличну сарадњу с НАТО преко програма ИПАП и ПФП, где имамо много заједничких активности. 

Како је рекла, треба да говоримо о чињеницама, а то је да Србија показује да је стварно нетрална и то кроз активности, где је рецимо 2016. учествовала у 16 мултинациналних вежби, до тога девет билателано са САД, две са Русијом, две са земљама региона...

Ове је године, додала је, било 13 војних активности са НАТО или њеним чланицама, седам са САД, две с Русијом. 

Те бројке показују да смо посвећени свим странама и да нисмо блиски само са Русијом, те да је то само ствар перцепције, а не чињеница, поручила је Брнабић на панелу посвећеном доприносу партнерства НАТО и Србије безбедности Западног Балкана, где јој је саговорница била заменица генереалног секрфетара војне алијансе Роуз Готемалер. 

Србија је, додала је премијерка на панелу уприличеном другог дана БСФ, прва у региону, седма у Европи у погледу учешћа у УН и ЕУ мировним мисијама, и 3.044 припадника наше војске учествовала су у њима, чиме се, поручила је, поносимо. 

Готемелер: Војна неутралност Србије није препрека сарадњи

 Роуз Готемелер, заменица генералног секретара НАТО поновила је данас у Београду став Алијансе да прихвата опредељење Србије да буде војно неутрална, да у томе не види ништа спорно и да то није препрека развоју сарадње са Србијом у бројним областима.

"Свака земља има право сама да бира. И са другим војно неутралним земљама имамо одличну сарадњу, као што је на пример Финска. Треба да гледамо како да проширимо сарадњу коју имамо као партнери", рекла је Готелемер на панелу Београдског безбедносног форума на којем је учестовала заједно са премијерком Аном Брнабић.

Како је додала, поред војне сарадње у оквиру Програма за мир и ИПАП-а има још доста других области у којима се две стране могу сарађивати и посебно истакла програм Наука за мир.

Она је подсетила да добру сарадњу председника Србије и шефа НАТО Јенса Столтенберга, наводехи да се њихов сусрет очекује у новембру.

Такође, поздравила је поруке које је изнела премијерка на панелу, посебно у вези са економијом, јер је то, како каже, оно што води Србију напред.

"Веома је добро да имамо прилику да заједно одржавамо војне вежбе и друге активности , али има и других начина за развој односа, при чему би било узето у обзир шта су инетерси Србије, а то је на пример сајбер безбедност", навела је званичница НАТО.

Упитана да се осврне на чињеницу да је због ваздушних удара НАТО највећи број становниак Србије против чланства земље у НАТО, она је рекла да дели став генералног секретара Јенса Столтенберга да "памтимо прошлост, а гледамо у будућност".

Такође је као веома важну истакла његову ранију изјаву да жали због цивилних жртава.

Према њеним речима, за НАТО је кључни изазов опасност коју представља тероризам.

НАТО, како каже, настоји да се са тим проблемом ухвати у коштац између осталог и тако што помаже земљама попут Авганистана и Ирака да савалдају екстремистичке снаге.

"И Србија заједно са нама учествује у обуци ирачких снага. Ипак, кључни елемент борбе против тероризма јесте да се победи ИСИС. То је нешто што је претња и за Балкан", каже Готемелер.

Други кључни изазов за земље Балкана и њихове владе, укључујући и српску, јесте корупција.

Корупција директно подрива способност земље да буде економски стабилна, највећи је проблем просперитета земаља Балкана и будућности младих, а на НАТО је да види како може да допринесе.

"Тај допринос ње пре свега у институционалној сфери - кроз сарадњу са МИнистарством одбране", каже она.

Упитана да прокоментарише сопствену изјаву да је фантастично што је Црна Гора ушла у НАТО, да објасни зашто је то тако, имајући у виду да је реч о малој земљи, она каже:

"Није важно колика је земља или војска већ да може да допринесе мисијама и да учествује у заједничким циљевима у погледу мира и стабилности. Ни Белгија није велика земља али су увек добродошли за сто НАТО."

Говорећи о утицају Русије на Евопу и регион она је навела да заиста постоји забринутост Алијансе због изазова који долазе од Русије, попут анексије Крима, дестабилизације ситуације у Донбасу, одржавање великих војних вежби.

Она наглашава да свака земља има право на то да одржава вежбе своје војске, да Алијанса настоји да то питање не преувеличава ни када је о Русији реч, али да је важно да се то ради на предвидив и транспарентан начин за околне земље као не би извлачиле погрешне поруке.

"Русија шаље често погрешне поруке, поруке нетранспарентности 

и забрињава њене суседе и НАТО", каже она.

Ипак, Алијанса је заинтересована за дијалог са Русијом јер је то у интересу обе стране.

"Нико не жели кризе,конфликте", додала је Готемелер.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести