Тачи: Цурење докумената угрозило легитимитет суда

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је вечерас да је "цурење" докумената Специјализованих судова у Хагу угрозило његов легитимитет
Hasim Taci
Фото: Tanjug

ПРИШТИНА: Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је вечерас да је "цурење" докумената Специјализованих судова у Хагу угрозило његов легитимитет у очима грађана, оштетило слику Приштине и права потенцијалних окривљених.

Он је то рекао поводом данашње акције Еулекса у Приштини у којој су ухапшени председник и потпредседник Удружења ветерана тзв.ОВК Хисни Гуцати и Насим Харадинај због ометања правде.

Тачи у саопштењу каже да ниједан потенцијални окривљени неће избећи правде и да не постоји ниједан разлог за, како каже, спектакуларним експедицијама или акцијама.

"Грађани Косова и цео свет очекују да Специјализовани судови дају прави, стручан и транспарентан одговор на монструозне наводе, као што су инсинуације о трговини ОВК људским органима или о ''жутој кући'', у име којих смо ми били дужни да оснујемо Специјализоване судове. ОВК је била део грађанског отпора за слободу и независност Косова и као такву ју је прихватила међународна заједница", рекао је Тачи.

Медији: Гуцати и Харадинај ухапшени због ометања правде

ПРИШТИНА: Адвокат удружења ветерана тзв.ОВК Тома Гаши изјавио је вечерас да су председник и потпредседник тог удружења Хисни Гуцати и Насим Харадинај ухапшени раније данас због ометања правде.

Он је то рекао медијима у Приштини, у току протеста припадника бивше ОВК испред просторија удружења, а због акције Еулекса током које су њих двојица ухапшени.

Како преноси Коха, Гуцати је већ пребачен у Хаг, док за Харадинаја, иначе брата од стрица Рамуша Харадинаја, нема информација.

Секретар Удружења Фатом Клинаку, који је приликом хапшења вређао припаднике Еулекса рекао да је рација трајала дуго, јер је проверавана документација и да су однети неки компјутери и снимци камера.

Акција је започела јутрос око 11 сати када је око 50 припадника Еулекса са аутоматским пушкама упало у просторије Удружења.

Након хапшења припадници тзв.ОВК су отрганизовали протест испред просторија удружења.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести