Власт и опозиција - шеста рунда, о бирачком праву

БЕОГРАД: На Факултету политичких наука се одржава шести састанак представника власти и опозиције у оквиру "Дијалога о изборима 2020", на тему заштите и унапређења бирачког права.
f
Фото: Tanjug (video)

Састанку присуствују представници СНС - Небојша Стефановић, Владимир Орлић и Владанка Маловић, СПС - Ђорђе Милићевић и Жарко Обрадовић, као и представници Јединствене Србије, Покрета социјалиста, СДПС-а и ПУПС-а.

На састанку је и председник ЛДП Чедомир Јовановић, представници ПСГ, ЛСВ-а, Странке модерне Србије и Грађанског демократског форума, као и Томислав ЖИгманов из Демократског савеза Хрвата у Војводини и представник Демократске уније Рома.

Данашњем састанку не присуствују представници Савеза за Србију, у складу са одлуком о бојкоту избора, као ни представници ДСС-а.

У име организатора, ту су представници ФПН и цивилног друштва Драган Симић, Милан Антонијевић, Немања Ненадић, Раша Недељков, Милан Јовановић, Ђорђе Станчић и Бојан Клачар, као и посматрачи из организација заинтересованих за изборни процес.

На састанку, који ће, како је најављено, трајати до подне, разговараће се о проблемима у остваривању бирацког права као што су "куповина гласова", манипулација гласачким листицима, обезбедивању приступа бирацким местима, а биће понудени и одговори на те проблеме, невели су организатори, Фондација за отворено друштво и ФПН.

На скуп, који би да пружи одговоре на питање како је могуће наћи трајна или прелазна решења за унапређењу бирачког права до одржавања наредних избора, су позвани представници политичких странака, НВО које се баве изборима, и стручњаци с факултета и института.

Препоруке у вези с темом скупа предложили су ЦРТА, ЦеСИД и Транспарентност, а на скупу ће их изнети и представници Сталне конференције градова и општина, навели су организатори и додали да ће округли сто бити модерирана дебата по Chatham House правилу, без медијских извештача.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести