Вучић данас на Војној паради у Москви

МОСКВА: Председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас Војној паради у Москви поводом обележавања 75. година од победе над фашизмом у Другом светском рату.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Паради на Цветном тргу присуствоваће и представници делегација из бројних земаља.Они ће параду пратити са трибина, а због епидемиолошке ситуације са коронавирусом у Русији, грађани ће церемонију пратити на телевизијским екранима.Пре приказа наоружања и опреме и дефилеа припадника војних јединица обратиће се председник Русије Владимир Путин.

Како је најављено, на 75. по реду паради учествоваће око 14 хиљада људи, а руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је раније да је Русија позвала војнике из 19 земаља да учествују у дефилеу на Црвеном тргу.На паради ће бити приказано 225 јединица наоружања, војне и специјалне опреме, а у показним вежбама авијације учествоваће и 75 авиона.

Посетиоци ће моћи да виде више од 20 нових модела војне опреме, укључујући авионе СУ-57 и МИГ-31К.Најновији противваздушни ракетни систем Панцир-СМ, опремљен малим ракетама за борбу против мини дронова, биће први пут приказан на војној паради, а реч је о модернизованој верзији противваздушног система Панцир-С.

Како је најављено, бихе приказани и аутономни лансери за ракетни систем „Јарс", оперативно-тактички ракетни системи „Искандер М" и обалски ракетни систем „БАЛ", противваздушни системи С-400, противваздушни ракетно-топовски системи „Панцир", вишецевни бацачи „Торнадо С", возила „Тигар М", блиндирани аутомобили „Тајфун К" 4к4 са борбеним могулом на даљинско управљање и „Тајфун ВДВ", оклопни транспортери БТР-82А, тешки вишецевни ракетни лансери ТОС-2.

Посетиоци ће видети и тенкове Т-34-85, Т-72Б3, Т-80БВМ и Т-90М, противтенковска самоходна возила Су-100, десантна возила БМД-4М, БМД-МДМ, борбена возила пешадије БМП 2 са борбеним одељењем „Бережок" , БМП „Кургањец 25" са борбеним модулом калибра 57мм, БМП „Армата" са борбеним модулом „Кинжал".

Московским Црвеним тргом продефиловаће и 75 припадника Гарде Војске Србије, наше најстарије јединице.По завршетку дефилеа, председници Путин и Вучић и остали шефови делегације упутиће се пешице према Александровској башти где ће заједнички положити цвеће на споменик Незнаном јунаку.

Парада победе требало је да буде одржана 9. маја, али је одложена због епидемије коронавируса.Председник Русије је изабрао 24. јун, дан када је одржана прва Парада победе у Москви пре 75 година, коју су на Црвеном тргу испред Кремља предводили маршали Жуков и Рокосовски.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести