Вучић с Путином рано поподне у "четири ока"

МОСКВА: Председник Србије Александар Вучић састаће се око 14.30 са председником Русије Владимиром Путином, у четири ока, иза затворених врата.
vucic putin
Фото: Tanjug (Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP)

Важаност сусрета "један на један" српског и руског лидера јасно је најављена током прошлонедељне посете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Вучић је након тог састанка, који је, како је Лавров рекао, уприличен због предстојећег састанка представника Београда и Приштрине у Белој кући, изјавио да је од руског шефа дипломатије "добио одређене оцене које су га као председника додатно забринуле, а тичу се различитих планова и идеја по питању решавања косовске кризе.

"Не желимо да сви буду консултовани, питани, а да Русију нико ништа не пита. Русија је увек подржавала Србију, у складу са одлукама Генералне скупштине УН да се дијалог води под окриљем ЕУ", рекао је Вучић и најавио да ће ће са руским председником Путином разменити оцене, искуства и сазнања о догађајима и односима на међународној сцени.

Уочи данашњег разговора са руским председником у Москви стигла је и вест коју је објавио Њујорк тајмс, да ће Вучић 27. јуна у Белој кући разговарати са америчким председником Доналдм Трампом.

На сусрет у Белој кући Вучић ће тако отићи, како су за Танјуг раније оценили познаваоци међународних прилика, обавештен "из руских канала комуникације са САД " у ком правцу се креће косовско питање.

Косовско питање је светско, потврђује се на крају у Савету безбедности УН и код сваког таквог питања страна која га ресава, у овој ситуацији САД, о плановима обавештава главног партнера, у овом случају - Русију, оцењују аналитичари.

Став Русије је начелно познат.

Путин је висе пута наглашавао да се Москва залазе за израду компромисног ресења, прихватљивог за Београд, које мора да одобри Савет безбедности УН.

А пред посету Београду, Лавров је појаснио и да ће Русија подржати споразуме са Косовом који це бити прихватљиви за српски народи, али не на основу онога што пише на папиру, већ на основу могућности њихове реализације, алудирајући на бриселски споразум.

У сваком случају, данашњи разговор у Москви и онај који следи за три дана у Вашингтону, могли би бити пресудни за даљу судбину косовског питања и позицију Србије у односу на њене захтеве и очекивања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести