Жигамнов: Немамо тај луксуз да бојкотујемо изборе

БЕОГРАД:  Представник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов изјавио је данас да ће они вероватно изаћи на парламентарне изборе, јер сматрају да не треба да буду искључени из процеса доношења одлука у земљи.
Tomislav Žigmanov
Фото: Танјуг/видео

Жигманов је новинарима испред Скупштине Србије казао да тај Савез сматра да као представници "рањене заједнице" у Србији немају луксуз да бојкотујују изборе.

"Ми као предстаници заједнице која је данас најомараженија у Србији не можемо себи да дозволимо тај луксуз да бојкотујемо изборе и будемо искључени из процеса учешћа у доношењу одлука", казао је Жигманов.

Говорећи о међустраначком дијалогу који се данас одржава у Народној скупштини, уз посредство ЕП, Жигманов је казао да су они указали на то да се, без обзира на све активности које предузимају како би изборни процес био бољи, не сме изгубити из вида мањински сегмент што се, према његовим речима, често дешава.

Колар: Договорено добро, а имплементација је упитна

БЕОГРАД: Потредседник Лиге социјалдемократа Војводине Роберт Колар изјавио је данас, коментаришући договоре постигнуте у оквиру међустраначког дијалога уз посредовање ЕП, да нема замерке, али да је питање колико ће бити примењено.

Колар је новинарима испред Скупштине Србије рекао да је њихов став и даље да у постојећем изборном систерму у Србији договорене измене немају тежину какву би требало да имају.

Према његовим речима, данашњи састанак су искористили и да питају представнике Европског параламента да ли је њихов принцип равноправности и једнакости учесника у дијалогу изостао.

"Питамо то, с обзиром да су обављали приватне састанке са групацијама које не желе да разговарају у институцијама", казао је Колар.

Он је позвао представнике ЕП да дођу и у Нови Сад или неки други град у Војводини, па да и од њих у неформалним разговорима чују како виде Србију и Војводину након избора.

Упитан да прокоментарише стање демократије и медијских слобода у Србији, Коларов је казао да не постоји довољно ни демократије, а ни слободе говора.

"Наши медији су често навијачки, небитно на коју страну", казао је Колар.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести