Батак: Играчи ратници и победници доносе разлику

НОВИ САД: Радослав Батак је постигао договор с председником ФК Војводина Душаном Мијићем и председником Надзорног одбора Драгославом Вуковићем и у наредном периоду остаће шеф стручног штаба Новосађана.
radoslav batak JGrlic
Фото: Дневник (Јелена Грлић)/Радослав Батак

Млади стручњак (40) стигао је међу црвено-беле као четврти тренер у сезони и успео да с њима потврди треће место на табели, а тиме и нови излазак на европску сцену. Једна такмичарска година отишла је у историју, а припреме за нову почињу већ током првих дана јуна, па одмора практично неће бити ни за играче, још мање за тренере.

- Успели смо да остваримо циљ, а сада смо већ фокусирани на прво коло европских квалификација. Председник Надзорног одбора Драгослав Вуковић ми је наговестио да жели да покушамо да стигнемо до групне фазе Лиге Европе... То, међутим, мора да буде испраћено појачавањем екипе, односно тиме да сачувамо костур тима и да доведемо квалитетне фудбалере који нам недостају на појединим позицијама. Ако у томе успемо, моћи ћемо да уђемо с одређеним амбицијама у такву причу. Међутим, уколико не будемо успели, тешко је за очекивати да реализујемо такав циљ. Морамо да имамо кадар од више од 13-14 играча, јер имамо пример Чукаричког који је прошле године рано елиминисан из Европе. Играчи су ментално и физички били испражњени и у првенство су ушли с два пораза и у њему наставили по принципу топло-хладно. Зато Војводина мора да буде веома опрезна и да створи фонд од 18-20 квалитетних играча, који ће јој омогућити ротацију на свим позицијама. То се посебно односи на играње у домаћој конкуренцији, односно на то да у њој више простора добију фудбалери који су имали мању минутажу у Европи, чиме би имали прилику да докажу да заслужују да носе дрес Војводине.

Какви то играчи недостају тиму који предводите с клупе?

- Пре свега, важно је да то буду карактерни фудбалери. Волео бих да дођу шпиц и офанзивни везни играчи, јер, не само у фудбалу, ратници и победници су ти који праве разлику. Наравно, они морају да имају фудбалски квалитет, али и да буду појачања у правом смислу те речи.


На Златибору оптимално 25 фудбалера

Колико играча ће, према вашем плану, путовати на Златибор?

- По мени, оптималан број играча, заједно с голманима, је 25. Тај број гарантује нормалан рад, јер буквално имамо само три недеље да припремимо екипу за Лигу Европе. Нећемо имати довољно простора да се посветимо неким другим стварима у раду, али ако нам је Европа циљ, на њу ћемо морати да будемо фокусирани.


Да ли има таквих играча на тржишту?

- Наравно да их има, али, ево, можемо да направимо паралелу, као када купујемо нови телефон или аутомобил. Његов квалитет и класа зависе од тога колико смо спремни да одвојимо новца и то платимо. Е, сад, питање је колики је ту домет Војводине, односно њен буyет, а да би се могло ући у остваривање високог циља попут пласмана у групну фазу Лиге Европе. Такав циљ је изузетно амбициозан, захтева врхунску организацију, добар играчки кадар и квалитетне све остале сегменте у клубу.

Лично, јесте ли ви, као млад стручњак, спремни да се суочите с таквим циљем?

- Јесам! Екипа и ја заједнички растемо и имамо исту, велику жељу да се боримо и да уђемо у групну фазу. Уосталом, када ћемо је имати ако не сада, када смо на почетку? Дакле, ништа ту није спорно што се тиче нас. Важно је да поставимо здраве основе и видимо шта је то што је наш реалан домет. Ако успемо да урадимо оно што сам рекао и доведемо адекватна појачања, можемо и да се надамо испуњењу високог циља.

Може ли Воша напокон да се умеша у трку за титулу са Партизаном и Црвеном звездом?

- У односу на прошлу сезону, будимо реални, направили смо помак освајањем трећег места. Корак унапред направили су и други клубови, попут Младости из Лучана, Напретка, Радничког из Ниша и то треба узети у обзир. Како сејете - тако ћете и да жњете и све зависи од тога каква је подлога и организација клуба, односно шта руководство сматра приоритетом - првенство или Европу. Добро ће бити ако остане костур тима, јер је реч о играчима који су већ дуже време на окупу, добро се знају и неће нам пуно времена требати да се уиграмо с новајлијама када буду дошле - рекао је Радослав Батак.


Лошији фудбал него у моје време

Какви су ваши утисци о српском фудбалу из којег сте одсуствовали дуже време?

- Искрен да будем, организација и квалитет клубова су лошији него кад сам ја био активан играч. Имао сам током две године прилику да се уверим да се на Тајланду, где сам радио, игра озбиљан фудбал, да се јако много у њега улаже и да се утакмице одржавају пред пуним трибинама. Фудбал се игра због навијача, а у Србији су, нажалост, стадиони празни. Играчи рано одлазе, немамо квалитет лиге, али верујем да има људи који то хоће да поправе и потребно је да се сви заједно потрудимо да подигнемо ниво домаћег фудбала.


Латња пауза никада није била краћа, па ће се фудбалери окупити већ 3. јуна и почети припреме за нову сезону.

- Мој стручни штаб и ја смо у пуном замаху, морамо да спремимо план рада током припрема и да закажемо контролне утакмице на Златибору, на који одлазимо 8. јуна. Сваки дан се консултујемо с председницима Мијићем и Вуковићем у погледу играча који би могли да нам буду занимљиви да појачају тим, тако да смо активни свакодневно по 24 часа. Морамо да видимо и то које младиће из наше омладинске школе ћемо повести на припреме, да тренирају и покушају да се наметну.

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести