Шест горких пилула на „Карађорђу”

Иако се српски фудбалски суперлигаши налазе на двонедељној паузи, навијачи Војводине и даље с горчином препричавају последњи пораз који су њихови миљеници доживели у утакмици са Земуном (0:3).
Igrači Voše pognutih glava napuštaju teren posle poraza od Zemuna  Foto: J. Grlić
Фото: Играчи Воше погнутих глава напуштају терен после пораза од Земуна  Фото: Ј. Грлић

У спорту се, наравно, успеси и неуспеси прожимају, али присталице црвено-белих тешко се мире с чињеницом да је Воша у овој сезони забележила чак шест пораза на свом “Карађорђу”. Лошији скор од њих као домаћини имају само Јавор (8), Радник и Рад (по 7), што је податак који мора да забрине чак и највеће оптимисте међу онима којима срца куцају за тим из Новог Сада.

Два кола пре краја првог дела првенства, односно пред почетак плеј-офа и плеј-аута, Војводина се и даље налази тамо где је била и пред старт пролећног дела  - на осмом месту. Иако у теорији постоји могућност да се не пласира у плеј-оф, у такав епилог заиста је тешко поверовати. Екипе које још увек имају какву-такву шансу да прескоче црвено-беле су Младост и Земун, али треба бити реалан и рећи да би такав велеобрт био право спортско чудо, пошто Лучанци и Земунци у последња два кола имају баш тешке ривале. Младост је у 29. рунди домаћин Црвеној звезди, а у последњем колу гостује Мачви у Шапцу, док тим тренера Милана Милановића најпре дочекује Напредак, а онда и он игра с Црвеном звездом на стадиону “Рајко Митић”. За разлику од супарника, пред Војводином је тешко гостовање у Нишу, док ће у последњем колу бити домаћин, барем на папиру, лакшем противнику - Раду.


Управни одбор у четвртак

Састанак Управног одбора ФК Војводина, како сазнајемо, биће одржан у четвртак. На њему ће, између осталог, речи бити и о резултатским посртањима, а очекује се да извештај о досадашњем раду поднесе и шеф стручног штаба Илија Столица.


Индикативно је да су Новосађани у 28 кола играли 14 пута као домаћини и да су остварили слаб скор од само шест победа, два ремија и да су прогутали чак шест горких пораз-пилула. Управо ту, између осталих ствари, треба тражити узроке тренутном, неочекивано лошем пласману. По сва три бода су с “Карађорђа” однели: Партизан (0:1), Спартак (0:5), Борац (0:1), Јавор (0:3), Црвена звезда (1:2) и Земун (0:3), док су по бод освојили Раднички (1:1) и Радник (0:0). Читав плен освојили су само у дуелима са Чукаричким (1:0), Бачком (1:0), Мачвом (1:0), Напретком (3:1), Младости (2:0) и Вождовцем (2:0), па је занимљив и податак да су на свом терену остварили негативну гол-разлику од 12:17. Освојили су на својој трави тек 20 од могућа 42 бода и томе не треба више ништа додавати. За тим који жели у Европу, то је слаб учинак који показује колико су (не)моћни током лиге били играчи из града испод Петроварадинске тврђаве. У прилог томе иде и чињеница да је Војводина на табели састављеној од домаћих сусрета тренутно тек на 10. месту.

У гостима је Воша такође освојила 20 бодова, али је њен скор био по пет победа и ремија и четири пораза, уз позитивну гол-разлику 18:10. Да ли то значи да је стрелцима новосадског тима лакше било да играју на страни? Чини се, на основу бројки, да јесте. На табели састављеној од мечева одиграних у гостима Новосађани се налазе на солидном, четвртом месту.


Пенали

У текућем првенству у коруист Војводине досуђена су само два казнена ударца с 11 метара. Први пут догодило се то у утакмици 10. кола, када је сигуран с беле тачке био Душан Јованчић, а други пут у прошлу недељу са Земуном, када је исти играч промашио гол. С друге стране, за ривале Новосађана суђена су три пенала и сва три су била реализовна.Занимљиво је да је у овом сегменту новосадски тим тек претпоследњи, а мање најстрожих казни досуђено је у корист екипе Борца - само једна. Највише пенала извели су фудбалери Радничког, чак 13, а следе Црвена звезда (12) и Партизан (11), док су најчешће оваквом казном били санкционисани играчи  Борца (9), Радника (8), Мачве, Бачке и Јавора (по 7).


Када смо већ код голгетерског учинка, јасно је да је он био изузетно слаб, јер екипа је на 28 сусрета постигла тек 30 голова, а примила их 27. Нико се посебно није истицао у овом сегменту, осим давно отишлог Филипа Малбашића, који и даље дели друго место на клупској листи стрелаца са четири постигнута поготка и то на само шест сусрета. Први је Немања Суботић са пет голова, а последњи пут је циљ погодио још у последњем јесењем колу са Спартаком у Суботици, одиграном 13. децембра 2017. године. Учинак идентичан Малбашићевом имају такође зимус отишли Дамир Којашевић, Стефан Михајловић и новајлија Винсент Езе, који је голове постигао на шест утакмица. 

Коначно, у дуелима са ривалима који их највероватније очекују у плеј-офу, играчи из Новог Сада имају негативан скор. Забележили су у 13 одиграних сусрета (недостаје још утакмица с Радничким у Нишу) и остварили  три победе, четири ремија и шест пораза, уз гол-разлику 12:18 и само 13 освојених бодова (од 39 могућих).

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести