АП: Велике снежне падавине у делу Европе и на Балкану

БЕОГРАД: Америчка агенција АП извештава вечерас о великим снежним падавинама које су погодиле Балкан и довеле до смрти двоје сноубордера у Бугарској и хаоса у саобраћају, наводећи да је у неким општинама у Србији уведена и ванредна ситуација.
sneg nevreme
Фото: Tanjug (Lino Mirgeler/dpa via AP)

Агенција преноси да је у неколико општина на југозападу Србије уведена ванредна ситуација уз упозорење на опасност од нагомилавања снега на путевима и на непроходност до неких планинских села услед снега.

Такође преноси да су школе у тим областима Србије затворене као и да је 10 особа спасено из завејаних домова у отежаним условима, због јаког ветра.

Црвени крст Бугарске је у саопштењу објавио да су тела сноубордера пронађена око поднева на планини Пирин, а да су погинули у лавини коју су покренули, упркос упозорењима на опасност.

Албанско министарство енергетике је саопштило да је један радник електродистрибуције погинуо услед струјног удара током поправке једне линије снабдевања електричном енергијом у земљи.

У тој земљи је, наводи агенција, око 2.000 војника и других припадника служби за ванредне ситуације радило на спасавању људи заробљених у снегу и чишћењу путева како би обезбедили проходност до руралних подручја.

У Црној Гори је, према речима меоеоролога Драгана Бирића, првих 10 дана јануара било најхладнијих 10 дана који су деценијама уназад забележени у тој земљи.

У централној општини Кладањ у Босни и Херцеговини снежне падавине су довеле до прекида снабдевања електричном енергијом и телефонских веза, а званичник локалне агенције за цивилну заштиту Зијад Вејзовић казао је да су власти прогласиле ванредну ситуацију.

Агенција такође напомиње да је најмање 20 смртних случајева услед временских услова забележено у Европи у протеклих недељу дана.

У Немачкој је возач камиона за чишћење снега погинуо након што се његово возило сурвало у залеђену реку.

Агенција подсећа да је у Немачкој и Аустрији снег изазвао смртоносне лавине и велике поремећаје у саобраћају, али напомиње да је ситуација данас мало мирнија.

У Аустрији су војни хеликоптери избавили групу од 66 немачких тинејџера који су неколико дана били заробљени у једној планинској кући.

Швајцарска полиција је саопштила да су на истоку земље три особе биле повређене у уторак услед лавине која је погодила хотел у том подручју, наводи америчка агенција.

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести