Курц: Ковид 19 показао колико зависимо једни од других

ЊУЈОРК: Пандемија корона вируса је на драматичан начин показала колико звисимо једни од других, истакао је аустријски канцелар Себастијан Курц.
kurc, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Mirković, arhiva

Курц је, у видео поруци на обележавању 75.годишњице потписивања Повеље УН уочи Генералне скупштине УН, нагласио да ниједна земља сама не може да се бори против пандемије или решава друге глобалне изазове.

Он је истакао да је због тога важна међународна сарадња у оквиру УН.„УН су настале на основама пепела и разарања Другог светског рата“, подсетио је Курц.

Од тада, каже да је било 75 година ангажовања за мултилатерализам које је довело до запажених успеха на које сви могу бити поносни.

Као пример Курц је навео снажан систем заштите људских права, обезбеђивање мира, међународну архитектуру разоружања, Агенду 2030.и циљеве одрживог развоја, те и лидерство у борби против климатских промена.

Као један од младих лидера, казао је, да се радује да се генерални секретар УН Антонио Гутереш сконцентрисао на питање како млади виде будућност светске организације.

„Млада генерација је та која ће обележити мултилатерални ред будућности", подвукао је он.

Курц је подсетио да је ова година, везано за однос са УН, посебна година јубилеја за Аустрију.

Подсетио је да је пре 65 година Аустрија приступила УН, и да је сада 60 година од када је Аустрија дала први пут допринос у мировним ооперацијама, те и 40 година од када је Беч постао треће од четири седишта светске организације.

Аустрија, како је подвукао, остаје ангажовани борац за УН и делотворну међународну сарадњу.

"Поносни смо на допринос који смо до сада пружили И стојимо на располагању да подржимо све напоре како би УН остале спремне и наредних 75 година", поручио је Курц.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести