ШТУЦА ВАМ ИНТЕРНЕТ? Ево како да побољшате Wi-Fi мрежу А ДА НЕ ПЛАЖАТЕ ВЕЋИ ПАКЕТ

У свету, где је интернет конекција за неке значајна колико и дисање, споро отварање садржаја на вебу и слаби Wi-Fi сигнали могу да буду фрустрирајући.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Уколико добру конекцију можете да добијете само стајањем близу вашег рутера, ево неколико једноставних савета помоћу којих можете да да оптимизујете мрежу и побољшате Wi-Fi сигнал у кући.

1. Проверите брзину интернета

Пре него што у потпуности окривите Wi-Fi, обезбедите да ваша интернет конекција ради без проблема.

Повежите рачунар директно на рутер преко Ethernet кабла и покрените тест брзине интернета (спеед тест). Уколико не добијате брзину која је предвиђена (или бар у границама) пакетом који сте купили, контактирајте провајдера или замените рутер/модем.

2. Ажурирајте фирмwаре рутера

Увек редовно одржавајте стање свог рутера, када су у питању побољшања перформанси, функција и појачана безбедност. Проверавајте ажурирања рутера у административном интерфејсу и редовно их надограђујте, преноси Б92.

3. Поставите рутер на право место

Понекада је проблем у месту на ком се рутер налази. Рутер би требало да стоји тамо где је најмања "мртва зона" за wирелесс конекцију. Ставите рутер у отворени простор, далеко од зидова и препрека, како бисте спречили сметње.

4. Проверите фреквенцију рутера

Конфигуришите рутер за оптималне перформансе пребацивањем на 5ГХз опсег, уколико имате дуал-банд рутер. Овај опсег нуди веће брзине и мање сметње. Осигурајте да оба опсега користе исти ССИД за беспрекорну везу између уређаја.

5. Промените канал за бољу брзину

Спречите мешање са конекцијама са стране избором најмање загушеног канала. Користите алате, као што је цомманд промпт или анализатор мреже за идентификовање искоришћености канала у вашем окружењу. Ручно изаберите канал за боље перформансе, уколико аутоматско бирање није ефикасно.

Поред наведених решења, можете пробати и са уређајем за проширење домета или mesh Wi-Fi системом.

B92

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести