Чадеж: Привредна сарадња с Албанијом може да промени регион

ТИРАНА: Привредна сарадња Србије и Албаније доживеће прави бум у наредних пет година, изјавио је синоћ у Тирани председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
marko cadez tirana
Фото: Tanjug (Vladimir Džuverović)

Чадеж је у главном граду Албаније приредио пријем поводом представљања српских компанија на овогодишњем 25. јубиларном Међународном сајму привреде у Тирани и 15. годишњици учешћа Србије на тој  манифестацији.

У организацији ПКС и Развојне агенције Србије на овогодишњем сајму ПАНАИР, који се одржава од данас до 24. новембра, српску привреду ове године представља око 70 привредника из готово 40 српских компанија, од чега ће свој производни програм представити на Националном штанду од 300 квадрата 24 фирме из свих сектора привређевања, од агробизниса до ИКТ.

Скок укупне трговине између Србије и Албаније је у последње три године не само изненадио све нас него је био и највећи раст размене две економије, нагласио је Чадеж.

Иначе, српско-албанска робна размена је у 2017. повећана је за више од трећине у односу на претходну годину, уз обострани равномеран раст и албанског и српског извоза.

Најважније је да су почела да се стварају заједничка предузећа. Једна највећа албанска компанија за логистику купила је једну шпедитерску кућу у Србији, затим једна од наших највећих компанија Нелт купила је једну логистичку компанију у Албанији. Имамо и једну велику инвестицију у туризму од стране МК групе у импозантан хотел на албанској обали а пет звездица и 280 соба, рекао је председник ПКС.

Како је казао, српски и албански бизнисмени су нашли пут како да раде заједно и направе синергију између два тржишта.

Чадеж је нагласио да то заиста може да промени овај регион.

Посебно је значајан јучерашњи договор министара финансија Србије и Албаније да се у децембру, на састанку Мешовитог комитета две земље потпише меморандум о сарадњи чији је циљ усаглашавање фитосанитарних сертификата, убрзавање заједничких царинских процедура и олакшавање трговине.

Чадеж, такође, позива да се што више олакша привредна сарадња две земље и да се иде ка стварању једног економског подручја.

”Јер, онда имамо шансе стварно да увећамо наше економије и послове за наша предузећа и будемо конкурентни на иностраном тржишту”.

Како је казао, од српских компанија које су у претходне две године учествовале на сајму ПАНИР, свака друга је која је излагала је и склопила посао у Албанији.

Када погледате којом динамиком се развијају пословне везе албанског и српског бизниса чини ми се да ћемо у следећих пет година заиста доживети један бум не само у креирању заједничких компанија већ и у проналажењу нацина да заједно наступамо на неким много захтевнијим тржиштима у свету, поручио је Чадеж.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести