Поповић: Србија ускоро регионални центар за иновације 

ПЕКИНГ: Србија би ускоро могла да постане регионални центар за иновације у оквиру глобалне иницијативе “Појас и пут“, речено је у Пекингу на састанку министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића и званичника Кине.
nenad popovic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Поповић се састао са председником Кинеске асоцијације за међународне програме и размену (ЦЕАИЕ) Лиу Лимином, са којим је разговарао о могућности да се формира Центар за развој иновација и технолошки развој у оквиру механизма сарадње Кине (ЦИЕЗ) и 16 земаља Централне и Источне Европе.

Он је истакао да су партнери из Кине прихватили ту идеју.

Поповић је тим састанком започео тродневну посету Кини, током које ће се састати са званичнима Кине и руководиоцима великих кинеских државних компанија укључених у реализацију пројекта изградње српско-кинеског индустријског парка у Београду.     

Поповић је истакао да је са кинеским партнерима разговарао о могућности да се оснује Центар за развој иновација и технолоски развој у оквиру механизма Кина - ЦИЕЗ.

Сигуран сам да Србија има капацитет да покрене ове две изузетно комплементарне активности са циљем јачања свеукупних академских, развојних и иновативних капацитета у оквиру Иницијативе “Појас и пут”, објаснио је Поповић.

Додао је да Србија жели да се више ослања на искуства Кине у развоју иновација и примени ИТ индустрије.

Кина је једна од земаља која је најдаље одмакла у процесу дигитализације своје индустрије. То је процес ка којем се креће и Србија. Кинески партнери могу да нам пренесу драгоцена искуства из области дигиталних иновација и трансформација индустријских и производних технологија, рекао је Поповић.

Како каже, Србија има велики потенцијал у индустријској и технолошкој сарадњи са Кином.

Поповић је навео да посебно у сфери образовања можемо да остваримо сарадњу - размену студената и професора, реализујемо програме на магистарским и докторским студијама и другу сарадњу наших научно - истраживачких и академских организација.

Сигуран сам да ће у наредном периоду ова тема бити на столу преговора које ћемо водити у оквиру формата сарадње ЦИЕЗ, а и наше билатералне сарадње са Кином, казао је министар.

Кинеска страна је на састанку предложила да Влада Србије размотри и идеју о оснивању и посебног Српско-кинеског научно-технолошког и иновационог центра у Србији, који би могао да сарађује са свим релевантним институцијама на територији Кине.

Идеја је сада дошла и о томе ћемо разговарати када се вратим у Србију, информисаћу о томе и премијера и председника Србије, навео је министар Поповић.    

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести