Заштићени купци лакше до бесплатних киловата

НОВИ САД: Светска банка одобрила је Србији кредит од 225,7 милиона евра за унапређење управљања јавним расходима, побољшање ефикасности и финансијске одрживости јавних комуналних предузећа у области енергетике и саобраћаја и унапређење јавног здравља становника Србије.
struja.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Део тог кредита намењен енергетском сектору биће искоришћен да се повећа број грађана који имају право на олакшице за струју. Прошле године то право користило је 67.000 социјално угрожених грађана, а очекује се да се њихов број повећа на 70.000.

С Владом Србије радимо на томе да ЕПС адекватно наплаћује услуге од потрошача, а да се упоредо с тим обезбеди помоћ онима који нису у могућности да плате пуну цену струје, рекао је шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва.

Према његовим речима, циљ је да енергенти буду доступни и најсиромашнијим грађанима.

Министар рударства и енергетике Александар Антић истиче да се ради на концепту измене Уредбе о енергетски заштићеном купцу, које би поједноставиле процедуру за остваривање права на коришћење бесплатних киловата. По његовим речима, очекује се да ће та уредба, која би омогућила да више грађана једноставније оствари право на потрошњу дела киловата без плаћања, буде усвојена средином ове године.

Да би што више сиромашних грађана добило повластице, и за струју и за гас, кључно је да сазнају да програм подршке постоји и да могу да се пријаве у локалној самоуправи. Зато инсистирамо на томе да најсиромашнији добију информације о томе како да поднесу захтев за стицање статуса угроженог потрошача, истиче Ндегва.

Да подсетимо, право да део потрошених киловата користе без плаћања има неколико категорија грађана. Они који примају социјалну помоћ и дечји додатак право на бесплатне киловате остварују аутоматски, без подношења захтева, а ту бенефицију могу добити и друга угрожена домаћинства, у зависности од броја чланова и прихода.


Струја неће поскупети

Део новца из кредита Светске банке помоћи ће да ЕПС приближи цене електричне енергије за гарантовано снабдевање тржишним ценама, са 64 одсто на крају 2014. године на 80 одсто на крају 2018, уз услов анализе финансијског стања предузећа и адекватности своте неопходне за инвестиције.

Ипак, вишу цену струје не треба очекивати јер, ове године, указују у ЕПС-у, није планирано повећање цене електричне енергије за гарантовано снабдевање.

По речима саветнице за односе с јавношћу у Канцеларији Светске банке у Србији Весне Костић, тим кредитом подржавају се реформе у систему.

Реч је о кредиту којим се подржавају реформе које ће Србија предузети у одговарајућим секторима, а о начину подршке одлучује Влада Србије, казала је Весна Костић.


Захтев се обнавља сваке године, а процедура за стицање статуса енергетски заштићеног купца подразумева да се грађани пријаве преко социјалних установа у локалним самоуправама и при том доставе доказе о томе да су социјално угрожени, што значи да је потебно прибавити и приложити низ докумената и издвојити одређене паре.

То је за многе препрека, а иако је Влада локалним властима препоручила да најсиромашније ослободе тог намета, то је урадила тек половина градова и општина. Они који се пријаве за добијање статуса енергетски заштићеног купца морају да знају да се рачуни за струју морају плаћати редовно, односно не смеју да имају дуговања, али ни да троше више киловата од прописаних лимита јер се тиме обезбеђује да се део потрошеног не плати. 

Уредбом је предвиђено да енергетски заштићени купци могу без плаћања да потроше одређени број киловата, у зависности од броја чланова домаћинства.

Домаћинство с једним чланом током целе године може бесплатно трошити 120 киловата месечно, с два и три члана 160 киловата, са четири и пет чланова 200, а домаћинства са шест и више чланова могу бесплатно трошити 250 киловата месечно.

Уколико се троши више струје од оне која обезбеђује право да се део електричне енергије троши бесплатно, губи се статус енергетски заштићеног купца. То, практично, значи да домаћинство може остварити право на умањење месечне обавезе за одређене количине електричне енергије уколико је месечна потрошња, у обрачунском периоду, сведена на 30 дана, мања или једнака четворострукој количини електричне енергије на које енергетски заштићени купац има право.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести