Измене Закона о пољопривредном земљишту до 1. септембра

БЕОГРАД: Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима ограничити куповину земљишта, биће усвојене у скупштини до 1. септембра, речено је данас Танјугу у Министарству пољопрвиреде.

Нацрт је прошао владу 4. августа и закон ће бити усвојен у парламенту по хитној процедури.

Тај закон ће спречити потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, што је било предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Предвиђено је било да 1. септембра почне примена одредби С СП-а које изједначавају права грађана Србије и ЕУ при куповини пољопривредног земљишта.

Србија је потписала С СП 2008. и једина је земља која је током преговора о придруживању ЕУ прихватила обавезу да либерализује тржиште пољопривредног земљишта пре него што постане пуноправна чланица.

С СП је ступио на снагу 1. септембра 2013. године и предвиђено је било да у периоду од четири године од ступања на снагу тог споразума Србија постепено усклади своје законодавство које се односи на стицање својине над непокретностима у Србији, како би држављанима чланица ЕУ осигурала исти третман као и својим држављанима.

Предлог измена и допуна Закона о пољопривредном земљишту који треба да буде усвојен у скупштини до 1. септембра предвиђа услове за промет пољопривредног земљишта у приватној својини.

Држављанин чланице ЕУ пољопривредно земљиште у приватној својини може стећи правним послом уз накнаду или без накнаде под условима прописаним тим законом.

Пољопривредно земљиште у приватној својини може се стећи ако: 
је најмање десет година стално настањен у јединици локалне самоуправе у којој се врши промет пољопривредног земљишта, обрађује најмање три године пољопривредно земљиште које је предмет правног посла уз накнаду или без накнаде.

Такође, ако има регистровано пољопривредно газдинство у активном статусу као носилац породичног пољопривредног газдинства, у складу са законом којим се уредује пољопривреда и рурални развој без прекида најмање десет година, као и ако има у власништву механизацију и опрему за обављање пољопривредне производње.

Предмет правног посла може да буде пољопривредно земљиште у приватној својини ако: није пољопривредно земљиште које је у складу са посебним законом одређено као градевинско земљиште, не припада заштићеним природним добрима, не припада или се не граничи са војним постројењем и војним комплексом и не налази се у заштитним зонама око војних постројења, војних комплекса, војних објеката и објеката војне инфраструктуре, нити припада и не граници се са територијом Копнене зоне безбедности.

Може стећи у својину највише до два хектара пољопривредног земљишта у приватној својини, ако су испуњени услови прописани тим законом.

Одредбе се не примењују се у случају повраћаја имовине која се врши у складу са законима којима се уређује врацјање одузете имовине бившим власницима.

Република Србија има право прече куповине пољопривредног земљишта у приватној својини.

Право прече куповине одобрава Влада на предлог Комисије.

Комисију образују заједнички министар надлежан за послове пољопривреде и министар надлежан за послове финансија.

Министар надлежан за послове пољопривреде и министар надлежан за послове финансија споразумно прописују услове, рок, начин и поступак права прече куповине.

Измене и допуне закона ће ступити на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Друге земље су се избориле у преговорима за придруживање за вишегодишњу забрану продаје земље странцима и након уласка у ЕУ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести