РАС обезбедио 80 милиона за помоћ домаћим привредницима

Развојна агенција Србије определила је око 80 милиона динара за подршку домаћим фирмама које желе да учествују на иностраним сајмовима,

речено је данас Танјугу у тој агенцији.

"РАС је у току прошле године издвојио око 80 милиона динара за подршку домаћим фирмама које желе да учествују и представе своје производе на међународним сајмовима, а за 2017. је опредељено још око 80 милиона динара за ту намену", рекао је представник РАС-а Предраг Деретић.
Он је поручио да ће све домаће компаније које желе да представе своје производе у иностранству и наступају на међународним сајмовима, у циљу већег извоза и препознатљивости бренда српских производа моћи да добију подршку РАС-а.
 
РАС помаже наступ српских компанија у иностранству на два начина: кроз закуп сајамског простора у сарадњи са ПКС, тако што се организује национални штанд српских произвођача и кроз суфинансирање самосталног наступа домаћих фирми у оквиру програма подршке, навео је Деретић.
Само у току прошле године, РАС је у сарадњи са ПКС организовао наступ српских привредника на пет међународних сајмова: два у Русији, у Немачкој, Холандији и Паризу.
 
На тим сајмовима су у оквиру Националног штанда Србије излагале укупно 62 домаће фирме, а процењено је да ће захваљујући оствареним контактима на сајмовима бити остварено око 40 милиона извоза за домаће излагаче.
"И у овој години РАС и ПКС ће наставити да организују наступ српских привредника на Националном штанду Србије на сајмовима у иностранству, а интересовање српских привредника је велико", навео је Деретић.
 
Планирано је у 2017. учешће домаћих компанија на осам међунардних сајмова из области прехрамбене, металске, пољопривредне индустрије и то у Русији, Немачкој и Холандији.
Он је подсетио да је један од тих сајмова је недавно одржан у Москви, међународни сајам прехамбених производа "Продекспо".
Деретић је истакао да су на том сајму домаће фирме забележиле запажене резултате, а једна од њих је и награђена  златном медаљом за квалитет прехрамбених производа - Фрувита.
 
"Остварен је велики број контаката, чак и предуговора које ће бити  потписани са руским добављачима и дистрибутерима", додао је он.
Поред подршке домаћим привредницима у сарадњи са ПКС, домаће  компаније могу и у 2017. да конкуришу за Програм промоције извоза који расписује РАС. 
Програм подразумева суфинасирање индивидуалних наступа домаћих компанија на жељеним сајмовима са 50 одсто односно у максималном износу до милион динара, објаснио је Деретић.
 
"Само у току прошле године РАС је кроз тај програм суфинасирао наступ 56 домаћих компанија на међународним сајмовима у иностранству", рекао је Танјугу тај стручњак Развојне агенције Србије.
Како каже, програм подршке РАС-а ту не предвиђа никаква  ограничења односно фирме саме бирају сајам на којем желе да наступају и пријављују се за средства.
 
Деретић је подсетио да је РАС владина агенција која је основана пре око годину дана и да поред осталих активности пружа подршку домаћим фирмама за наступ на сајмовина у иностранству.
 
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести