Теслина прва хидроелектрана од 2019. у систему ЕПС-а

БЕОГРАД:  Стара хидроелектрана на ужичкој Плажи, прва у Европи, а друга у свету после оне на Нијагари која је по принципима српског научника Николе Тесле почела да производи струју, биће у сталном систему ЕПС-а од идуће године.
hidroelektrana
Фото: Youtube Printscreen

У хидроцентралу на Ђетини биће уграђен нови агрегат од 300 киловата, док ће постојеће "Сименсове" турбине купљене 1900. године бити реконструисане, пише у данашњем издању Блиц, наводећи да ће као и до сада служити као музејски експонат и у погон ће се пуштати само приликом доласка туристичких група, стручних екскурзија и страних делегација.

Припремни радови за овај подухват почели су у јуну, настављени су јуче, а сав посао требало би да буде завршен у првој половини 2019. године, пише Блиц.

"Због великог историјског значаја, електрана "Под градом" биће реконструишана тако да постојећи агрегати задрже аутентичност и дух периода у којем су грађени. Агрегати ће остати нетакнути и служиће као музејски експонати, а сви предвиђени радови биће у сагласности са условима Завода за заштиту споменика културе Краљево", најављено је из ЕПС-а.

Оспособљавање ужичке централе ради се у склопу пројекта реконструкције 13 државних електрана и изградње две мање коју финансира Европска банка за обнову и развој. 

Циљ ове инвестиције је да се електранама продужи радни век за 30-40 година, али и да се повећавају капацитети, пише "Блиц".

Међу њима је, како наводи лист, још једна ужичка централа у насељу Турица изграђена 1929. године, али која дуже време није радила због достајалости попреме.

У њу су недавно инсталирана два агрегата од по 178 киловата, који ће почети са производањом електричне енергије за 20-ак дана.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести