За пет дана упис у евиденцију НСЗ затражило 1.455 особа

Mинистар за за рад, Зоран Ђорђевић у укључењу за ТВ Прва рекао да су мере које је предложио Вучић стимуланс за послодавце на наставе нормално пословање
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

БЕОГРАД: Упис у евиденцију Националне службе за запошљавање у последњих пет дана, од када ради електронско пријављивање, затражило је 1.455 људи, од којих се 1.152 пријавило за коришћење новчане накнаде, каже министар за за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Позвао је поново послодавце да не отпуштају раднике и навео да је уверен да ће након најаве председника Александра Вучића да ће држава помоћи послодавцима, већину отпуштених радника вратити на посао.

Ђорђевић је у укључењу за ТВ Прва рекао да су мере које је предложио Вучић стимуланс за послодавце на наставе нормално пословање.

Каже да је Вучић јасно рекао да ће држава преузети део терета за раднике.

"То је одговор свима шта ће држава да уради. Држава никога неће оставити на цедилу", рекао је Ђорђевић и нагласио да ће мере омогућити и замајац за привреду и њен опоравак када се изађе из кризе.

Министар је истакао да је Вучић јасно рекао да послодавци који су отпуштали раднике неће моћи да добијају помоћ државе.

"Водимо евиденцију. Инспекторат рада ради редовно свој посао, излазе на терен на сваку примедбу. Кад се ово заврши објавићемо и регистар оних који су кршили радно право", поручио је министар.

Он је навео да се у појединим случајвима, поред новчане казне, покрећу и прекршајне и кривичне пријаве.

Навео је да је одлазак на неплаћено ствар споразума послодавца и радника и прецизирао да то не може бити учињено без сагласности запосленог, јер је у супротном реч о кршењу закона.

Упитан о организацији посла у Министарству, Ђорђевић је рекао да већина ради од куће, да су им подељена задужења, а да 30 одсто запослених долази на посао.

Навео је да се тако изашло у сусрет оним категоријама радника који су у рањивој групи становништва.

"У приватном сектору то није било могуће наложити и Министарство је својо организацијом рада дало пример како то може да функционише", каже Ђорђевић.

Како је рекао, Министарство је основало и вибер заједницу чија је идеја да грађани у право време добију праву информацију о њиховим правима у области рада.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести