У МАРТУ СТИЖЕ ПЕНЗИОНИ ДОДАТАК ОД 50 ДО 160 ЕВРА Пријава до краја фебруара А ЕВО КО ГА ДОБИЈА

Пензионерима који примају домаћу и инострану пензију, само иностраним пензионерима или онима који имају радни стаж остварен у иностранству, у марту стиже додатак од 50 до 160 евра.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Овај додатак добиће у марту пензионери у Хрватској који примају и инострану или само инострану пензију и они који су остварили радни стаж у иностранству, али не добијају инострану пензију.

Реч је о једнократном новчаном примању због ублажавања последица раста трошкова живота. Ову Владину ‘божићницу’ добило је у децембру по аутоматизму више од 700.000 пензионера са само хрватском пензијом, пише Mirovina.hr.

Ови пензионери морају да се пријаве до краја фебруара.

Могу да се пријаве одласком у најближу испоставу Хрватског завода за пензионо осигурање, поштом или онлајн.

Притом морају да испуне формулар и доставе доказ о висини пензије за децембар, а услов је да укупна примања не прелазе износ од 840 евра.

Доказ о висини иностране пензије морају да доставе корисници хрватске пензије којима се исплаћује и приход из друге земље, затим корисници само стране пензије, али и корисници хрватске који су навршили пензиони стаж у иностранству, а нису остварили право на пензију у тој земљи.

Доказ може бити потврда банке из које се види нето износ пензије уплаћене у децембру из иностранства или извод с банковног рачуна. Један од та два доказа треба доставити Пензионом заводу до 29. фебруара 2024.

Осим путем онлајн обрасца, доказ о висини иностране пензије може се доставити подручној јединици Хрватског завода за пензионо осигурање према месту пребивалишта, поштом или лично.

Уз то, треба имати попуњен формулар за доставу података о висини стране пензије.

Корисници пензије који су остварили стаж у иностранству, а нису остварили право и на пензију, на формулару за доставу података о висини иностране пензије или онлајн обрасцу треба да означе поље ‘изјављујем да не примам инострану пензију’. Корисници само иностране пензије, уз доказ треба да доставе и број трансакцијског рачуна у банци у Хрватској.

За кориснике иностране пензије, додатни услов за исплату додатка је и пребивалиште у Хрватској у трајању од најмање три месеца пре доношења одлуке Владе о исплати једнократног новчаног примања.

Услов је и да инострану пензију примају на рачун отворен у пословној банци у Хрватској.

Једнократно новчано примање због ублажавања последица раста трошкова живота биће исплаћено у марту.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести