Победник у рату с ценама нафте биће - злато

МОСКВА: Злато, које инвеститори традиционално сматрају сигурним уточиштем у време тржишних турбуленција, могло би да буде "један од профитера" глобалне панике на берзама изазване руско-саудијским нафтним сукобом и епидемијом коронавируса, оцењује директор за истраживања у компанији НКСТаналитика, Алесандро Бруно.
zlatne polugepixabay.com
Фото: pixabay.com

"Русија би вероватно могла да издржи кризу с ценом нафте дуже него Саудијска Арабија, захваљујући финансијској политици Москве у последњих неколико година, посебно гимилању резерви злата", рекао је Бруно за Рашу тудеј.

"Не заборавимо, Русија и Кина су акумулирале велике количине злата", навео је он и додао да ће "један од добитника у овој кризи вероватно бити злато“.

Цена злата је премашила седмогодишњи максимум у понедељак, скочивши изнад нивоа од 1.700 долара за унцу, јер су се инвеститори окренули улагању у ту сигурну имовину након масовне распродаје акција на берзама коју је покренуо страх од економских последица коронавируса и разлаз између ОПЕК-а и Москве по питању још већег смањења прозиводње нафте.

Цена овог племенитог метала консолидовала се данас на нивоу од 1.661 долара за унцу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести