Сетва: Паорима се све више свиђају соја и сунцокрет

Киша није довољно поквасила суве оранице, али охрабрује најаве да ће током викенда бити још падавина.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

Ратари и агрономи се слажу да влада суша и да уколико обим падавина не буде већи, пролећна сетва кукуруза, соје и сунцокрета ће се одвијати у неповољним временским условима.

Ратари су се припремили за сетву и одредили сетвену структуру, а у зависности од дубине новчаника биће примењена и агротехника.

Пољоприредник Александар Рандељ из Каћа почео је пре неки дан да сеје соју, али га је киши омела да посао заврши сасвим и да крене да сеје и кукуруз.

– Сваке године сејем исте културе, али не на истим површинама. Ове ћу мало повећати површине под сојом, а кукуруза ћу посејати мало мање – казао је Рандељ, који је задовољан садашњим ценама ових култура на берзи, али истиче да му потпуно здовољство квари скуп репроматеријал за овогодишњу сетву.

И пољопривредник Аца Летић са Ченеја предност ће дати соји у односу на кукуруз, али ће обим сетве остати исти. Он још није кренуо да сеје, али каже да је мало закинуо у вештаку и машинској обради земљишта, због високих цена вештачких ђубрива и горива.

240.000 хектара биће под сојом

- Уобичајено сејем више соје ,па ће тако бити и ове године, али нећу запоставити ни кукуруз - казао је Летић. По његовим речима, година је лоше почела за пољопривреду. – Нема кише и то је оно на шта земљорадници не могу да утичу, па стрепе какве ће приносе донети ова година.

У Бачкој се увек веће површине под сојом и кукурузом, док је сунцокрет више заступљен у Банату. Пољопривредник из Торка (Бегејци) у општини Житиште Ђорђе Милоткин казао је да наредне седмице креће са сетвом сунцокрета па онда и кукуруза.

950.000 хектара се очекује да заузме кукуруз

– Било је кише ових дана, око девет литара по квадратном метру, па уколико буду дневне температуре као што су биле ових дана, нема разлога да са сетвом не почнем –казао је Милотин.

На Продуктној берзи Нови Сад пондерисана цена кукуруза без ПДВ-а била је јуче 32,7 динара, а соје 82,8 динара.


Температура добра, фали 40 литара кише

Научни саветник у Инситуту за ратарство и повртарство у Новом Саду др Горан Бекавац изјавио је за “Дневник” да је потребно 40 литара кише по метру квадратом јер од почетка године кише скоро да није ни било.

– Дневне температуре погодују да семе брзо изађе из земље, али у сувој земљи не може да бубри, клија и ниче. Зато се у пролећну сетву улази са дилемом да ли да се сеје или чека да буде влажности у земљи – казао је др Бекавац.


„Жита Србије” процењују да ће кукуруза ове сетве бити посејано мање него лане јер ће предност ратари дати уљарицама, првенствено сунцокрету који одлично подноси сушу, па онда и соји, која, додуше, воли воду, али која као и сунцокрет има одличну цену .

Директорка “Жита Србије” Сунчица Савовић изјавила је за “Дневник” да са терена долазе информације да ће под кукурузом бити 950.000 хектара, а да је прошле сетве под кукурузом било милион и 20.000 хектара. – Све указује да ће ратари ове године посејати више сунцокрета и то на  око 250.000 хектара, док га је у 2021. години било на приближно 215.000 хектара.

- Сунцокрет добро подноси сушу, а 2021.година управо је била таква. Принос је био три тоне по хектару, а цена је од жетве стално имала узлазни тренд, што се очекује и даље, па су то разлози да сунцокрета буде више посејано – навела је директорка.

Соје ће, процена је, бити као и лане, казала је директорка, на око 240.000 хектара. – Слаб принос је био прошле године, свега две тоне по хектару, због суше коју соја не подноси, али висока цена соје дориноси да је се ратари не одрекну – навела је директорка “Жита Србије” Сунчица Савовић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести