ЊЕГОШЕВА НАГРАДА ЗА 2023. ГОДИНУ ПОСТХУМНО УРУЧЕНА ДУБРАВКИ УГРЕШИЋ Тек други пут жена лауреат

Његошева награда за 2023. годину, коју је постхумно добила књижевница, научница и публицисткиња Дубравка Угрешић, свечано је уручена данас на Цетиње Петру Милату, представнику Фондације "Дубравка Угрешић".
w
Фото: Youtube Screenshot /Muzej Jugoslavije

Председник Црне Горе Јаков Милатовић рекао је да је Угрешић својим талентом, прскосом, ведрином, духом слободе и непристајања исписала најлепше странице у најмрачније доба.

"Она је била глас будућности у време када су многи вукли регион и људе у прошлост. Никада се није предавала сили и мраку. Била је храбрија од многих који су се представљали као велики јунаци", поручио је Милатовић на свечаности поводом доделе Његошеве награде у Владином дому на Цетињу.

Он је навео да је у шездесетогодишњој традицији Негошеве награде, тек други пут жена лауреат, након велике песникиње Десанке Максимовић.

Милатовић је додао да је Угрешић својом вољом одбацила наметнуте идентитетске одреднице које су ограничавале њен опус унутар једног колектива, борила се и изборила за своје право да буде позната само по свом имену и делу.

"Захваљујући изузетном списатељском дару, али и енциклопедијском познавању историје и теорије књижевности, изградила је јединствену поетику и стил који одликује разиграност, духовитост, модерност, али и критички приступ", рекао је председник Црне Горе, како је саопштено из његовог кабинета.

Како је навео, Његошево књижевно наслеђе је највећи духовни капитал и културна вредност са којом се Црна Гора представља свету.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести