У ПУНОЈ САЛИ Свечаном академијом завршени Дани Шпире Матијевића (ФОТО, ВИДЕО)

На сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта вечерас су Свечаном академијом пред препуном салом затворени Дани Шпире Матијевића. У програму су учествовали вокална солисткиња Даница Црногорчевић, драмски уметник Ненад Јездић, Гудачки ансамбл и Мушки хор „Источник”, а водила га је првакиња Драме СНП-а Соња Дамјановић. 
e
Фото: Dnevnik.rs

Шпиро Матијевић је рођен 24. фебруара 1943, у Колашцу, месту у општини Книн. Магистрирао је и докторирао на сарајевском Филозофском факултету, да би потом радио као професор књижевности и филма на Педагошкој академији Универзитета у Тузли. Писао је поезију, прозу, књижевну критику, есеје, студије и преводио са словеначког, немачког и руског језика. 

Објављивао је у бројним књижевним часописима: Летопису Матице српске, Пољима, Књижевној речи, Градини, Улазници, Мосту... те листовима „Ослобођење” и „Дневник”. Међу његова најзначајнија дела убрајају се приповетеке Сунце у процјепу, књига песама Свјетлост и нада, те роман Прогонства. Трагично је изгубио живот 1993, у Тузли .

Фото: Dnevnik.rs

Свечаној академији присуствовали су председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, управник Библиотеке МС Селимир Радуловић, управник СНП-а Зоран Ђерић и управник Народне библиотеке Др Владимир Пиштало, актуелни лауреат награде "Др Шпиро Матијевић".

Манифестацију је организовака Фондација „Др Шпиро Матијевић“ у сарадњи с Матицом српском, Српским народним позориштем и Културним центром Војводине „Милош Црњански”.

М. С.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести