Штавише, што се мање ради током самог кувања, већа је вероватноћа да пиринач испадне савршен. Све што је потребно урадити ради се или пре или након, никако док је у току кување пиринча.
Кувани пиринач је феноменалан као прилог, део главног јела или посластица. Уз савете које ћете пронаћи у овом тексту припремаћете увек савршене оброке без обзира да ли кувате рижото, ђувеч, сутлијаш или чист пиринач као прилог јелу.
Коначно смо дошли до главног дела – самог кувања пиринча. Уколико сте до сада испратили све савете ово ће бити и најлакши део. Потребно је само придржавати се одређених правила.
Кување пиринча увек почиње у хладној води
Након што вода прокључа ватра се смањује на најнижи степен а посуда поклапа
Нема отварања посуде до краја кувања
Нема мешања пиринча током кувања
Почните тако што ћете одабрати врсту пиринча и количину за кување. Дугуљасти и средњи пиринач су бољи за припрему сланих јела док је краћи бољи за каше и сутлијаш. Исперите пиринач неколико пута у хладној води или под чесмом. Уколико користите посебно тврду врсту дугуљастог пиринча или смеђи пиринач можете га оставити и неко време да одстоји у води.
Сипајте пиринач у посуду, зачините, додајте одређену количину хладне воде (по табели испод), по жељи мало уља и пустите да проври. Након што вода проври смањите ватру на најнижи подеок, поклопите посуду и више је не дирајте до краја кувања. Не скидајте поклопац са посуде ни да проверите! За веће количине пиринча време кувања се рачуна од тренутка када поклопите посуду.
Након кувања склоните га са ватре али и даље не скидајте поклопац 5-10 минута. То ће дозволити преосталој воденој пари да се равномерно распореди како се хлади.
Шта свим овим добијате? Добијате то да ће пиринач бити мек али не гњецав, биће равномерно куван на површини као и на дну посуде, неће загорети нити се лепити за зидове посуде, зрна неће бити слепљена и биће равномерно зачињен.
(Espreso/Fagor/Prenosi A.M.)