Рецепт дана: Божићна чесница

Пракса је да се чесница меси рано ујутро, што наравно не значи да је касније током дана “забрањено” је правити. Ако сте из било ког разлога били спречени да је испечете раном зором, ево како да најједноставније спремите ову традиционалну божићну погачу.
cesnica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Састојци:

- килограм брашна,

- ½ литре млека,

- коцка свежег квасца,

- 2 јајета,

- мало соли

Припрема:

1. У мало млаког млека растопити квасац, па додати једно умућено јаје.

2. Посолити и мешати уз постепено додавање брашна и доливање преосталог млаког млека док се не добије глатко тесто.

3. Након што се тесто добро измеси, покрити га чистом крпом и оставити да нарасте.

4. Кад почне да нараста, благо га премесити.

5. Тесто за чесницу не треба да нарасте потпуно.

6. Обликовати га као погачу и убацити новчић.

7. Пећи чесницу у подмазаном плеху у рерни загрејаној на 200 степени. После десетак минута, смањити температуру на 170 степени и пећи док чесница не буде готова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести