ТАТА КУВА: Кифлице са сиром и шунком

У мало млека растопите квасац са мало брашна и прстохватом шећера.
Kiflice
Фото: Privatna arhiva

Док чекате да квасац надође, у посуду за мешење сипајте 3 дл уља, 500 мл млека и три кашичице соли. Добро промешајте и у ту смесу додајте већ подигнут квасац. Полако сипајте брашно уз константно мешање, најпре дрвеном варјачом, а потом, када тесто већ буде довољно густо, рукама. Умешено тесто оставите да одстоји покривено крпом на тамном месту. У међувремену исецкајте сир и печеницу на коцкице. Када је тесто нарасло, смесу поделите у четири јуфке и сваку растањите и формирајте облик круга. Поделити круг унакрсно на осам делова и сваки троугао напунити сиром и печеницом. Увити кифлице тако што се леви и десни крај преклопе преко пуњења и уролају се. На плех прекривен пек-папиром ставити кифлице и премазати жуманцетом. Ова количина се пече у две туре. Рерну загрејати на 180 степени и пећи око 25 минута. 

САВЕТ ПЛУС 
Обавезно укључите своје малишане у спремање кифлица. Они ће уживати у мешењу теста. Увек им одвојте комад теста да праве облике по сопственој жељи
Фото: Privatna arhiva
Састојци: 

1 кг брашна

3 дл уља

500 мл млека

3 кашичице соли

прстохват шећера

1 свеж квасац

пуњење:

300 г траписта

300 г печенице

премаз:

1 жуманце

Текст и фото: Мирослав Стајић

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести